Broadcom - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Broadcom

Broadcom

Broadcom (NASDAQ: AVGO) adalah pembekal global terkemuka bagi pelbagai penyelesaian sambungan semikonduktor analog dan digital, berdasarkan kecemerlangan kejuruteraan selama 50 tahun dengan kepakaran awal yang berpusat di pusat teknologi terkemuka AT & T / Bell Labs, Hewlett-Packard, Lucent, LSI dan Broadcom Inc. Rangkaian produk Broadcom merangkumi pelbagai aplikasi dalam empat pasaran utama iaitu infrastruktur berwayar, komunikasi tanpa wayar, penyimpanan perusahaan dan perindustrian.

Sebelum ini dikenali sebagai Avago Technologies Limited (AVGO), Broadcom Global Operations berkembang di Malaysia daripada 2015-2018 melalui pemusatan operasi bahagian belakangnya di Pulau Pinang, dengan fokus utama pada Reka Bentuk Pakej, Pembangunan Ujian SW, Kejuruteraan Produk dan Rangkaian Bekalan Global. Pada bulan September 2017, Broadcom mmembangunkan Pusat Pengedaran Global tunggalnya di Batu Kawan, Pulau Pinang, Malaysia. Pusat pengedaran ini menyumbang lebih daripada 95 peratus kepada pendapatan kami dan nilai ini dianggap sebagai nilai eksport terbesar untuk KDNK Malaysia. Ini menunjukkan kepercayaan kita kepada Malaysia dan komitmen yang tiada tolok bandingnya untuk terus menerajui rantaian bekalan automasi dan penambahbaikan logistik di Pulau Pinang dan wilayah utara Malaysia. Kejayaan operasi Broadcom sebahagian besarnya disokong oleh rakan MNC / SME yang berkebolehan, yang berpusat di Pulau Pinang seperti Inari Technology, ASE Malaysia, TF-AMD, Flextronics, Sanmina, Tessolve Ltd, Aemulus, MI Equipment, PSDC, Invest Penang dan lain-lain.

Fokus MIDA untuk memahami keperluan industri yang kompleks dan pelaksanaan yang tepat telah membuktikan kemampuannya sebagai agensi Kerajaan yang berwibawa dalam menyokongi kejayaan Broadcom dalam bidang R&D, Kejuruteraan dan Rantaian Bekalan di Malaysia. Contoh pelaksanaan MIDA semasa peringkat awal penubuhan Broadcom Global Distribution Hub adalah antara kerjasama yang baik antara Naib Presiden Kanan Broadcom dan Pengurusan MIDA. Pendirian MIDA untuk menyokong semua permintaan Broadcom dibuat dengan cepat dalam masa seminggu. Di samping itu, MIDA memainkan peranan penting dalam menghubungkan Kementerian dan Agensi lain seperti Kementerian Kewangan (MOF), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia untuk memastikan Broadcom beroperasi pada tahap yang paling cekap dan berkesan. Selain itu, kelulusan daripada MIDA seperti insentif Pusat Utama, status gudang berbon swasta, pengecualian penghantaran daripada Jabatan Kastam Diraja Malaysia ke gudang pengedaran telah terbukti bermanfaat, khususnya bagi kerangka rantaian bekalan Broadcom yang kompleks.  

Broadcom percaya bahawa kejayaan industri jangka panjang bergantung pada kumpulan bakat yang berpengetahuan tinggi. Bersama dengan MIDA, Broadcom telah melakukan banyak usaha strategik melalui kerjasama dengan universiti tempatan, Kementerian Pendidikan dan Talent Corporations. Ini termasuk peranan Broadcom dalam mempromosikan silibus pendidikan teknikal untuk memenuhi keperluan industri yang dikemas kini dan permulaan pelbagai pemindahan pengetahuan teknikal lanjutan melalui institusi pendidikan terpilih. Pertumbuhan berterusan Broadcom di Malaysia didorong oleh MIDA dan kerjasama dengan pelbagai jabatan kerajaan. Harapan kami adalah untuk meletakkan Broadcom Malaysia sebagai contoh inovasi teknologi untuk memenuhi aspirasi hari esok.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon