B. MalaysiaEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kertas, Percetakan dan Penerbitan

>Industri>Perkilangan>Kertas, Percetakan dan Penerbitan

Kertas dan
Produk Kertas

Industri kertas Malaysia menarik pemain terkemuka dengan proses pengeluaran termaju dan mesin automasi berteknologi tinggi bagi menyediakan peluang lebih besar dalam rantaian bekalan. Prestasi industri ini kekal stabil dalam beberapa tahun kebelakangan ini akibat galakan besar daripada syarikat pulpa dan kertas Republik Rakyat China (RRC) yang menubuhkan operasi luar negara mereka di Malaysia. Operasi mereka menggunakan teknologi Industri 4.0 dan menampilkan pengeluaran mesra alam serta pemantauan dan penyelenggaraan yang cekap. Kemudahan mereka di Malaysia menerapkan teknologi dan proses sama yang memungkinkan industri tempatan terus berkembang dengan teknik pengeluaran moden.

 

Tiga subsektor utama dalam industri ini di Malaysia ialah pembuatan pulpa, kertas & produk kertas dan pencetakan & penerbitan. Penghasilan kertas didominasi oleh aktiviti kertas pembungkusan seperti kertas kraf, testliner dan kertas sederhana. Antara pengeluar sedia ada yang terkemuka termasuklah GS Paper & Packaging, Muda Paper Mills dan Pascorp Paper Industries.

 

Biojisim semakin banyak digunakan sebagai bahan mentah untuk menghasilkan kertas, selain daripada kertas buangan dan pulpa dara. Eco Palm Paper ialah syarikat perintis dalam menghasilkan kertas daripada tandan buah kosong (EFB).

 

Prospek dalam industri ini kelihatan cerah memandangkan Malaysia berjaya menarik banyak minat daripada pemain global terkemuka yang ingin mengembangkan perniagaan mereka. Dianggarkan bahawa kapasiti pengeluaran kertas Malaysia dapat melonjak secara eksponen melalui penglibatan pelabur tersebut. Malaysia dijangka menjadi pengeksport besar di rantau ini untuk produk pembungkusan kertas.

71.5%

Pelaburan Domestik

(RM392.8 juta)

RM549.4 juta

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada 2021

80%

28.5%

Pelaburan Asing

(RM156.6 juta)

RM549.4 juta

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada 2021

71.5%

Pelaburan Domestik

(RM392.8 juta)

28.5%

Pelaburan Asing

(RM156.6 juta)

34

Projek Diluluskan

1,413

Peluang Pekerjaan

RM403.4 juta

Pelaburan Subsektor Kertas dan Produk Kertas pada tahun 2021

RM146 juta

Pelaburan Subsektor Pencetakan dan Penerbitan pada tahun 2021

Untuk statistik lanjut, sila klik di sini.

Peluang Pertumbuhan Didorong oleh Teknologi Baharu

Banyak peluang yang tersedia bagi para pelabur dalam industri ini susulan penemuan teknik penggunaan dan pengeluaran baharu untuk kertas dan komponennya. Sebagai contoh, selain daripada pulpa dara dan kertas buangan, kertas juga boleh dihasilkan melalui penggunaan biojisim.

Malaysia, yang memiliki ladang kelapa sawit seluas 5.8 juta hektar, menawarkan kelebihan daya saing dan kelebihan perbandingan bagi syarikat yang menghasilkan kertas daripada tandan buah kosong (EFB). Terutamanya, pengeluaran kertas menggunakan biojisim telah mendapat minat yang besar daripada pemain industri asing yang utama.

Industri kertas, percetakan dan penerbitan sedang memasuki dekad yang menarik kerana banyak bahagian dalam industri ini sedang mengalami pembaharuan hasil daripada kemunculan teknologi baru. Ini termasuk:

  • Elemen industri 4.0 seperti sensor,
  • Teknologi Penghasilan Tenaga daripada Sisa Buangan (Pengilangan Kogenerasi) dan
  • Pengurusan Sisa Sifar

Sokongan Kerajaan

Syarikat yang terlibat dalam menghasilkan kertas sedang beralun, testliner, kraft liner, kertas kraft atau papan kertas layak mendapat insentif cukai berikut:

  • Taraf Perintis (PS) dengan pengecualian cukai pendapatan 70% daripada pendapatan berkanun selama 5 tahun
    ATAU
  • Elaun Cukai Pelaburan (ITA) sebanyak 60% daripada perbelanjaan modal yang memenuhi syarat yang dibelanjakan dalam jangka masa 5 tahun. Elaun tersebut dapat ditolak daripada 70% pendapatan berkanun pada tahun taksiran.

Walaupun perkilangan kertas di Malaysia sudahpun memanfaatkan sistem automatik, masih banyak bahagian yang berpotensi untuk ditingkatkan / dimodenkan. Pemain tempatan digalakkan untuk meningkatkan dan meneroka teknologi baru dan yang baru muncul untuk menggerakkan operasi mereka. Sebagai insentif, Kerajaan memperkenalkan insentif Elaun Modal Automasi (CA Automasi) dan inisiatif Industri4WRD untuk membantu para pemain industri dalam menaik taraf mesin dan peralatan mereka.

Kerajaan juga amat menggalakkan pemain tempatan agar mengamalkan dasar sifar sisa dengan menerapkan amalan mesra alam dalam operasi mereka seperti pengurusan sampah yang lebih baik. Ini merujuk kepada air buangan dan sisa pepejal yang harus dirawat mengikut standard kebangsaan atau digunakan semula untuk menyumbang kepada ekonomi kitaran.

MITI bekerjasama dengan MIDA, kementerian dan agensi kerajaan lain yang berkaitan serta piawaian/agensi teknikal termasuk persatuan industri untuk menghasilkan penyelesaian terbaik. Pada tahun 2020, kerajaan Malaysia mengkaji semula dasar yang menjejaskan industri termasuk mengukuhkan garis panduan pengimportan kertas buangan ke negara ini dan menyemak semula dasar mengeksport kertas buangan domestik ke luar negara.

Memulakan Perniagaan

MIDA menyediakan sokongan menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai borang dan garis panduan penting untuk membantu anda memulakan perjalanan anda dalam sektor perkilangan di Malaysia.
Syarikat boleh membuat permohonan dan menyemak status permohonan secara atas talian melalui portal InvestMalaysia di investmalaysia.mida.gov.my

Hubungi Wakil-Wakil Kami

Kehadiran global kami bermaksud kami sentiasa bersedia untuk membantu anda. Hubungi kami dan melabur di Malaysia hari ini.
wpChatIcon