Kertas, Percetakan dan Penerbitan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kertas, Percetakan dan Penerbitan

>Industri>Perkilangan>Kertas, Percetakan dan Penerbitan

Kertas dan
Produk Kertas

Sejak penubuhannya pada tahun 1960-an, industri kertas, pencetakan dan penerbitan Malaysia terus menyesuaikan dengan keadaan pasaran, pilihan pengguna dan kemajuan teknologi. Evolusi industri didorong oleh perkembangan dalam media digital, e-dagang dan amalan kelestarian. Kertas kitar semula berfungsi sebagai bahan mentah utama untuk pengeluaran pulpa kitar semula, kertas kraft, dan pelbagai produk berasaskan kertas, memenuhi sektor seperti pengeluaran tisu, lampin dan pembungkusan kertas.

Industri ini telah menarik pelaburan besar daripada pemain global dan tempatan. Pelabur global yang terkenal seperti Best Eternity Recycle Technology, Jingxing Holdings, and ND Paper telah melabur sebanyak RM10.4 bilion ke dalam sektor kertas dan produk berasaskan kertas Malaysia sepanjang dekad yang lalu. Syarikat tempatan juga telah membesarkan skala operasi mereka di mana beberapa syarikat adalah melalui pengambilalihan ekuiti asing, contohnya loji milik GS Paperboard & Packaging bernilai RM1.2 bilion di Selangor, yang menggunakan teknologi pembuatan kertas termaju.

Untuk mengawal selia pengimportan kertas buangan yang semakin meningkat dan menggalakkan amalan lestari, kerajaan telah memperkenalkan garis panduan khusus untuk pengimportan dan pemeriksaan kertas buangan pada tahun 2022. Moratorium sementara dua tahun untuk mengeluarkan Lesen Pengilangan (ML) untuk projek baharu dan pembesaran/pelbagaian menggunakan kertas buangan sebagai bahan mentah turut dilaksanakan. Pemain industri telah pun menggunakan infrastruktur lestari, termasuk loji rawatan air sisa dan panel solar.

Pada 10 Januari 2022, Kerajaan mengumumkan dasar baharu mengenai pengimportan kertas buangan ke dalam negara; Garis Panduan Pengimportan dan Pemeriksaan Kertas Buangan. Semua kertas buangan yang bertujuan untuk diimport ke Malaysia adalah tertakluk kepada proses pemeriksaan dan pengeluaran Sijil Kelulusan (COA) oleh SIRIM.

Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) telah mengumumkan moratorium keatas kelulusan Lesen Pengilangan (ML) dan ICA 10 untuk aktiviti kilang kertas selama 2 tahun mulai 15 Mac 2022. Oleh itu, tiada Lesen Pengilangan atau ICA 10 akan dikeluarkan untuk aktiviti kilang kertas  merangkumi projek baharu, pembesaran dan kepelbagaian.

Prospek industri kekal positif, dengan pasaran global untuk bahan pembungkusan kertas dijangka berkembang kepada AS$323 bilion menjelang 2026. Pandemik COVID-19 menekankan kepentingan penghantaran produk yang selamat, bersih dan selamat melalui e-dagang. Permintaan terhadap bahan pembungkusan yang inovatif telah melonjak apabila peniaga berusaha untuk meminimumkan risiko kehilangan produk, kerosakan dan pencemaran produk semasa penghantaran ke pengguna akhir. Produk kebersihan berasaskan kertas seperti tisu basah, tuala sanitari dan tisu juga mendapat permintaan tinggi sepanjang pandemik. Di samping itu, peralihan ke arah alternatif mesra alam disebabkan oleh inisiatif anti-plastik terus memberi manfaat kepada pertumbuhan industri kertas.

44.5%

Pelaburan Domestik

(RM486.6 juta)

RM1.1 bilion

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada 2022

80%

55.5%

Pelaburan Asing

(RM605.9 juta)

RM1.1 bilion

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada 2022

44.5%

Pelaburan Domestik

(RM486.6 juta)

55.5%

Pelaburan Asing

(RM605.9 juta)

42

Projek Diluluskan

2,400

Peluang Pekerjaan

Untuk statistik lanjut, sila klik di sini.

Peluang Pertumbuhan Didorong oleh Teknologi Baharu

Pemain industri sedia ada telah mengambil tindakan untuk menggabungkan infrastruktur mesra alam seperti kemudahan rawatan air sisa dan panel solar.

COVID-19 menekankan penghantaran e-dagang yang selamat, meningkatkan permintaan untuk pembungkusan kreatif untuk mengurangkan risiko kehilangan, kerosakan dan pencemaran semasa transit.

Produk kertas yang bersih seperti tisu basah, tuala sanitari dan tisu menyaksikan peningkatan permintaan semasa fasa pandemik. Permintaan ini berterusan apabila Malaysia beralih ke fasa endemik, dan inisiatif anti-plastik meningkatkan pertumbuhan industri kertas apabila pasaran menerima alternatif mesra alam.

Sokongan Kerajaan

Syarikat yang terlibat dalam menghasilkan kertas sedang beralun, testliner, kraft liner, kertas kraft atau papan kertas layak mendapat insentif cukai berikut:

  • Taraf Perintis (PS) dengan pengecualian cukai pendapatan 70% daripada pendapatan berkanun selama 5 tahun
    ATAU
  • Elaun Cukai Pelaburan (ITA) sebanyak 60% daripada perbelanjaan modal yang memenuhi syarat yang dibelanjakan dalam jangka masa 5 tahun. Elaun tersebut dapat ditolak daripada 70% pendapatan berkanun pada tahun taksiran.

Walaupun perkilangan kertas sudah memanfaatkan sistem automasi, industri pengilangan kertas di Malaysia mempunyai ruang untuk dinaik taraf dan pemodenan. Pemain tempatan digalakkan untuk mengguna pakai teknologi baharu muncul untuk kelestarian. Selain Taraf Perintis (PS) dan Elaun Cukai Pelaburan (ITA), kerajaan menawarkan insentif Elaun Modal Automasi (Automation CA) dan inisiatif Industry4WRD untuk menyokong naik taraf jentera dan peralatan.

Kerajaan menggalakkan pemain tempatan untuk mengamalkan amalan mesra alam, termasuk pengurusan sisa yang lebih baik untuk sisa air dan sisa pepejal, memenuhi piawaian kebangsaan atau menyumbang kepada ekonomi kitaran.

MITI, dengan kerjasama MIDA, kementerian, agensi dan persatuan industri lain, mengusahakan penyelesaian yang optimum. Semakan dasar 2020 kerajaan Malaysia telah menambah baik garis panduan pengimportan kertas buangan dan dasar eksport kertas sisa domestik telah disemak.

Memulakan Perniagaan

MIDA menyediakan sokongan menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai borang dan garis panduan penting untuk membantu anda memulakan perjalanan anda dalam sektor perkilangan di Malaysia.
Syarikat boleh membuat permohonan dan menyemak status permohonan secara atas talian melalui portal InvestMalaysia di investmalaysia.mida.gov.my

Hubungi Wakil-Wakil Kami

Kehadiran kami diperingkat global bermakna kami sentiasa bersedia untuk perniagaan. Melaburlah di Malaysia hari ini.
wpChatIcon