Fatty Chemical - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Fatty Chemical

Fatty Chemical

Fatty Chemical (M) Sdn. Bhd. (FCM) adalah usaha sama antara Kao Corporation Japan dan IOI Oleochemical Industries Bhd. Kao menubuhkan operasinya di Prai, Pulau Pinang kerana terdapat kemudahan pelabuhan yang baik, ketersediaan minyak isirong sawit dan persekitaran perniagaan yang kondusif yang terdapat di negara ini.

FCM adalah syarikat pertama di Malaysia yang menghasilkan alkohol berlemak menggunakan minyak isirong sawit sebagai bahan mentah. Pengeluaran komersilnya dimulakan pada bulan Jun 1990 dengan 35,000 tan setahun, dan kemudian meningkat secara beransur-ansur pada tahun-tahun berikutnya. Jumlah kapasiti kami sekarang melebihi 200,000 tan setahun. Sekiranya terdapat peluang yang baik, kami akan meningkatkan kapasiti dan memperluas kemudahan kami.

FCM menghasilkan alkohol berlemak dan gliserin halus. Hampir semua produk kami dieksport ke luar negara sebagai bahan kimia perantaraan untuk produk pengguna seperti pencuci, syampu, produk penjagaan rambut dan badan, dan lain-lain serta bahan kimia industri untuk industri tekstil, plastik, pertanian, pembinaan dan kertas. Dengan menggunakan teknologi pengeluaran yang termaju, FCM secara konsisten dapat mengekalkan standard kualiti yang tinggi untuk semua produknya.

FCM telah menyumbang kepada pengembangan industri minyak sawit dan oleokimia Malaysia. Kami membeli pelbagai jenis bahan mentah asas sawit secara tempatan, seperti minyak sawit dan asid lemak, yang dihasilkan oleh syarikat Malaysia.

Fatty Chemical (Malaysia) Sdn. Bhd telah bekerjasama dengan beberapa agensi Kerajaan Malaysia. MIDA dan MPOB telah berperanan dalam memberikan insentif dan panduan untuk membantu Fatty Chemical (Malaysia) Sdn. Bhd memperluas dan mencapai tahap yang lebih tinggi dalam inovasi produk, teknologi dan perniagaan. Ini sangat penting bagi syarikat untuk bersaing di peringkat global.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon