B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Finisar

Finisar

Finisar Corporation memulakan pelaburannya di Perak pada tahun 2001, melalui penubuhan Finisar Malaysia pada 8 Februari, apabila syarikat itu membeli sebuah kilang, yang berusia lima tahun daripada Seagate Technologies dengan harga RM30 juta. Kemudahan ini dibina di atas tanah seluas 19 ekar dengan lantai pengeluaran seluas 200,000 kaki persegi di bangunan yang berkeluasan 650,000 kaki persegi. Tujuan utama bagi pelaburan untuk membina kilang kami sendiri adalah untuk membolehkan kami mempunyai kawalan kualiti dalaman, harta intelek yang lebih besar dan mencapai keberkesanan kos keseluruhan.

Pelaburan modal awal kami pada tahun 2001 adalah RM70 juta dengan 300 pekerja pada tahun pertama operasi kami. Sejak itu, kami telah melabur lebih daripada RM610 juta di kilang ini dan telah berkembang dengan mempunyai seramai 5,000 pekerja pada masa ini.

Malaysia adalah lokasi pembuatan yang penting di luar AS kerana terdapat pelbagai kemudahan untuk menjalankan perniagaan dengan negara ini dan mempunyai bakat teknikal dan bukan teknikal yang kuat yang dilengkapi dengan kemahiran industri yang tepat dan penguasaan bahasa Inggeris yang baik. Malaysia juga terletak di lokasi yang strategik dengan infrastruktur rantaian bekalan yang kuat yang bebas daripada bencana alam, memberikan kelebihan besar bagi syarikat untuk menjalankan perniagaan sepanjang tahun tanpa gangguan.

MIDA memainkan peranan yang penting dalam mendorong kejayaan Finisar, dengan pemberian insentif taraf perintis bagi reka bentuk dan perkilangan modul transceiver generasi baru di Ipoh, Perak. Pada Februari 2016, Perdana Menteri ketika itu menyerahkan surat kelulusan MIDA secara peribadi kepada Jerry Rawls, Ketua Pegawai Eksekutif Finisar Corporation di San Jose, disaksikan oleh Duta Besar Malaysia ke AS, Datuk Dr. Awang Adek Hussin. Dalam majlis tersebut, CEO Finisar Jerry Rawls mengumumkan pelaburan tambahan berjumlah RM400 juta untuk pengembangan operasi di Ipoh.

Finisar Malaysia terus menjadi kemudahan pembuatan yang penting bagi Finisar Corporation dan dianggap sebagai pemain utama di negeri ini kerana ia menyumbang 23.1% daripada KDNK perkilangan dan 4.7% daripada keseluruhan KDNK Perak.

Di peringkat global, kami adalah pemain utama dalam pasaran transceiver optik dan kejayaan kami menunjukkan banyak penghargaan yang kami terima daripada pelanggan dan rakan kongsi di seluruh dunia. Kejayaan kami telah diakui dalam beberapa tahun ini melalui pengiktirafan berprestij seperti LEAN Manufacturing Excellence Award daripada Malaysia Productivity Corporation (MPC), Icon Award daripada Federation of Malaysia Manufacturers (FMM), Industry Excellence / AKI Award daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Jenama Majikan Terbaik dan Anugerah Pemimpin SDM Terbaik daripada World HRD Congress (India) dan Anugerah Terbaik daripada Asia Pacific Quality Organisation (APQO) Filipina antara lain.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon