B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


UWC

UWC

UWC Holdings Sdn Bhd, pembuat komponen ketepatan dan elektro-mekanikal, melabur sebanyak RM100 juta untuk mendirikan kilang baru untuk peralatan perubatan di Pulau Pinang.

Kilang pembuatan mereka berada di lokasi seluas 4.65 hektar di Batu Kawan, Seberang Prai Selatan.

Kemudahan baru akan menghasilkan peralatan perubatan baru, iaitu kerusi pergigian dan alat pengesan sinar-X digital.

Syarikat itu merekrut kira-kira 200 pekerja termasuk 30 hingga 40 jurutera untuk kilang baru. Untuk memastikan bekalan jurutera untuk lima tahun ke depan, syarikat telah memperkenalkan program pengembangan bakat dengan peruntukan bantuan kewangan sebanyak RM300,000 untuk melahirkan graduan kejuruteraan.

Selain membekalkan produk ke pasaran domestik, kerusi pergigian juga akan dieksport kepada pelanggan di Finland di bawah nama jenamanya.

Peranti perubatan dan peralatan perubatan UWC yang lain termasuklah alat pengangkat yang digunakan untuk mengangkat dan menggerakkan pesakit, pam resapan yang digunakan untuk mewujudkan persekitaran vakum di makmal penyelidikan perubatan dan pelembap yang digunakan untuk membekalkan gas bagi merawat pesakit yang mempunyai penyakit pernafasan, jangkitan paru-paru dan kerosakan tisu paru-paru.

Selain sektor perkhidmatan perubatan dan penjagaan kesihatan, syarikat ini juga membekalkan produknya ke sektor lain seperti industri lif dan eskalator, automasi dan kejuruteraan.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon