TechnipFMC - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


TechnipFMC

TechnipFMC

TechnipFMC adalah peneraju global dalam teknologi dasar laut, darat, luar pesisir, dan permukaan. Dengan teknologi proprietari dan sistem pengeluaran kami, kepakaran bersepadu dan penyelesaian yang komprehensif, kami mengubah ekonomi projek bagi pelanggan kami.

TechnipFMC telah berada di Malaysia sejak tahun 1982. Terletak di Kuala Lumpur, pusat operasi adalah hab utama bagi entiti kami di rantau Asia Pasifik dan penyumbang penting dalam perniagaan global kami. Aset kami di Malaysia merangkumi dua kapal – Deep Orient dan G1201, serta dua kilang perkilangan di Johor – Asiaflex Products dan Nusajaya.

Syarikat ini telah menyiapkan banyak projek air dalam pertama di negara ini, seperti Murphy Kikeh Spar – spar pertama yang dipasang di luar Teluk Mexico, dan Shell Malikai Tension Leg Platform. TechnipFMC juga menyampaikan FLNG pertama di dunia. Petronas FLNG (PFLNG) Satu, memainkan peranan penting dalam usaha Petronas untuk membuka simpanan gas di kawasan terpencil dan terkandas di Malaysia. Kami gembira kerana dapat berkongsi kejayaan menghasilkan titik LNG pertama oleh PFLNG Satu daripada lapangan kedua mereka – Kebabangan. Ini adalah penempatan semula pertama dalam sejarah FLNG.

Antara projek kami yang lain adalah pelaksanaan projek Pembangunan Bersepadu Petronas dan Petrokimia (RAPID) di Johor, di mana kami adalah perunding pengurusan projek dan juga kontraktor EPCM bagi kemudahan utiliti, luar tapak dan kemudahan perhubungan. RAPID adalah kompleks berskala dunia yang bertujuan untuk memenuhi keperluan yang semakin meningkat bagi bahan kimia yang dibezakan dan khusus dan untuk memenuhi permintaan masa depan di rantau Asia Pasifik.

Pada masa ini, TechnipFMC melaksanakan projek bersepadu pertama iEPCITM di rantau ini yang meliputi penghantaran dan pemasangan peralatan bawah laut termasuk umbilik, saluran aliran dan sistem produksi dasar laut untuk projek Gumusut-Kakap Fasa 2. Juga dalam perancangan adalah projek Long Son Vietnam, sebuah kilang petrokimia di mana pusat operasi Kuala Lumpur akan memainkan peranan utama.

Hari ini, Malaysia terus menjadi destinasi pelaburan penting bagi TechnipFMC. Memiliki salah satu rizab bahan bakar utama di Asia Pasifik dalam industri mapan yang didukung oleh kumpulan bakat yang kuat dan rantaian bekalan yang kuat, Malaysia tetap menjadi lokasi utama operasi minyak dan gas di rantau ini.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon