Toray - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Toray

Toray

Toray Industries Inc. telah ditubuhkan di Jepun pada tahun 1926. Ia adalah konglomerat kimia yang telah mempelbagaikan perniagaannya di seluruh dunia. Operasi Toray di Malaysia, yang bermula pada tahun 1970-an, merupakan salah satu pelaburan utama Toray di luar Jepun. Secara kolektifnya ia dikenali sebagai Toray Group (Malaysia) dan di bawah pengawasan Toray Industries (Malaysia), Toray mengendalikan tujuh kilang pembuatan di taman perindustrian strategik Pulau Pinang melalui Penfibre, Penfabric dan Toray Plastics (Malaysia) dan usaha sama Toray BASF PBT Resin di Kuantan, Pahang. Pada masa ini, Kumpulan ini menjalankan perkilangan dan pemasaran Gentian Polyester Staple, Tekstil (kain siap, kain yang dicelup benang dan benang kelabu untuk benang jahitan), Resin Plastik Kejuruteraan (ABS & PBT) dan Filem Terephthalate Polyethylene (Filem Poliester), termasuk Filem Pemisah Bateri.

Selain aktiviti pemodenan dan pengembangan kilang yang berterusan, usaha sama lain, Pusat Perolehan Antarabangsa dan syarikat perkhidmatan, Toray Malaysia Systems Solution ditubuhkan untuk melengkapkan operasi Kumpulan di dalam atau luar negara.

Sejak ditubuhkan lebih daripada 47 tahun yang lalu, Toray tertarik dengan iklim ekonomi dan politik Malaysia yang stabil, lokasi strategik, rantaian bekalan bahan mentah yang terintegrasi dengan baik, infrastruktur moden, sumber tenaga yang banyak, insentif cukai dan pelaburan yang pelbagai serta tenaga kerja yang berkemahiran tinggi .

Lebih penting lagi, Toray telah mendapat sokongan, nasihat dan pertolongan yang luar biasa daripada pihak berkuasa Persekutuan, terutamanya MIDA dan MITI, yang telah membantu kami berkembang dengan pesat seiring dengan perkembangan ekonomi Malaysia. Toray berusaha untuk terus mengembangkan operasi Malaysia melalui projek-projek inovatif yang akan meningkatkan kedudukan Kumpulan kami dalam rantaian nilai di peringkat serantau ”kata Ketua Perwakilan Toray di Malaysia merangkap Pengarah Urusan Toray Industries (Malaysia), Encik Teh Hock Soon.

Sebagai warga korporat yang bertanggungjawab, Toray berdedikasi untuk melestarikan persekitaran hijau kami dan menyumbang kembali kepada masyarakat setempat melalui pelbagai projek CSR. Antaranya, penubuhan Yayasan Sains Toray Malaysia untuk mempromosikan sains dan teknologi di Malaysia sejak tahun 1993 dan sumbangan Pusat Pengetahuan Toray-USM di USM, kompleks kolam renang bersaiz Olimpik di Seberang Jaya dan papan skor Video elektronik di Stadium Batu Kawan.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon