Nippon Electric Glass (NEG) - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Nippon Electric Glass (NEG)

Nippon Electric Glass (NEG)

Nippon Electric Glass (NEG) adalah pengeluar kaca khas Jepun yang terkemuka. Mereka membuat pelaburan bernilai RM80 juta untuk memperluas kemudahan pengeluarannya di Malaysia pada tahun 2016. Pengembangan ini akan meningkatkan pengeluaran tiub kaca NEG untuk kegunaan farmaseutikal dan perubatan, seperti ampul dan botol, serta untuk aplikasi dalam pembuatan jarum suntik dan pena suntikan. Tiub kaca sangat berkesan dalam meminimumkan risiko pencemaran oleh bahan asing dan menghilangkan risiko kesilapan  perubatan. Pada masa ini, NEG Malaysia adalah satu-satunya pengeluar tiub kaca untuk penggunaan farmasi dan perubatan di ASEAN.

Pada masa ini, 369 pembekal tempatan telah memanfaatkan kehadiran NEG di Malaysia. NEG juga memberikan sumbangan positif kepada eksport Malaysia kerana 98% daripada semua produk khas kacanya adalah untuk pasaran eksport.

Jepun merupakan antara sumber pelaburan langsung asing terbesar di Malaysia dalam sektor perkilangan. Pada Disember 2015, sejumlah 2.602 projek perkilangan dengan kepentingan Jepun, yang melibatkan jumlah pelaburan sebanyak RM85 bilion, telah dilaksanakan di Malaysia.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon