B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Infineon

Infineon

Infineon mula beroperasi di Malaysia sejak tahun 1973, melalui kilang Melakanya, yang dulu merupakan sebahagian daripada kumpulan semikonduktor Siemens. Infineon kemudian dipisahkan daripada Siemens AG. Malaysia adalah satu-satunya lokasi di luar AS dan Eropah di mana Infineon melakukan pembuatan bersepadu sepenuhnya, termasuk bagi operasi bahagian depan dan belakang, merangkumi fabrikasi wafer, pemasangan cip semikonduktor dan ujian.

Operasi Infineon di Malaysia dipisahkan kepada 3 operasi utama: –

  • Infineon Technologies (Kulim) Sdn Bhd: Operasi bahagian depan (fabrikasi wafer) di Kulim, Kedah
  • Infineon Technologies (M) Sdn. Bhd. : Operasi akhir produk mikroelektronik logik canggih di Zon Perdagangan Bebas Batu Berendam, Melaka
  • Infineon Technologies (Advanced Logic) Sdn. Bhd. : Operasi akhir produk mikroelektronik tenaga, diskrit & sensor di Zon Perdagangan Bebas Batu Berendam, Melaka

Selain operasi pembuatan, semua kilang Infineon di Malaysia juga menjalankan R&D mengenai pengembangan proses untuk cip dan peranti semikonduktor generasi akan datang, terutama dalam automotif dan semikonduktor kuasa.

Sejak ditubuhkan di Malaysia, Infineon terus mengembangkan dan mengubah operasinya melalui teknologi dan inovasi, menjadi penyumbang penting dalam transformasi industri di negara ini. Kedua-dua kilang Melaka dan Kulim mewakili operasi terbesar Infineon di seluruh dunia dan lebih daripada 8,800 rakyat Malaysia bekerja di sini pada tahun 2015, kira-kira satu pertiga daripada tenaga kerja global Infineon.

Rekod positif pertumbuhan dan kestabilan untuk Fab 1 di Kulim, dan bantuan MIDA telah mendorong Anggota Lembaga Infineon untuk memperluas kemudahan fab wafernya. Kemudahan Fab 2 akan menjadi pusat kecekapan pembuatan dengan fokus pada teknologi trend mega untuk kecekapan tenaga dan industri automotif. Ia juga akan melakukan aktiviti R&D dan memberikan latihan teknikal untuk pekerja di Malaysia. Projek ini akan meletakkan Malaysia sebagai hab pengeluaran utama bagi produk terbaru ini.

Semasa upacara pembukaan kemudahan Fab 2 di Kulim, Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan itu, Dr Reinhard Ploss menekankan bahawa mereka terus memilih Malaysia untuk rancangan pengembangan mereka kerana faktor tenaga kerja mahir negara ini dan serta ketersediaan infrastruktur yang baik. Ini membuktikan persekitaran perniagaan yang kondusif di Malaysia.

Jurutera Malaysia yang bekerja di Infineon mempunyai peluang untuk meningkatkan kemahiran mereka kerana syarikat itu menyediakan pelbagai latihan dalaman dan luar negara yang disediakan pakar dari seluruh dunia. Infineon juga bekerjasama rapat dengan universiti tempatan seperti Universiti Malaysia Perlis (Unimap), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) dan Universiti Malaya (UM), di mana Infineon menganjurkan seminar dan menyediakan perkakasan pembangunan serta anugerah pelajar terbaik, untuk mencungkil bakat rakyat Malaysia mengikut keperluan industri.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon