B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


IC Microsystems

IC Microsystems

IC Microsystems Sdn Bhd (ICmic) adalah sebuah firma reka bentuk IC [litar bersepadu] yang beribu pejabat di Cyberjaya, Malaysia. Kumpulan ini ditubuhkan pada tahun 2001 oleh Abdul Rashid Munir, seorang profesional industri semikonduktor yang berpengalaman. Pelabur awal adalah Silvaco Data Systems, anak syarikat Silvaco International – sebuah syarikat Automasi Reka Bentuk Elektronik [EDA] yang berpusat di Santa Clara, California. ICmic adalah syarikat MSC yang telah diluluskan untuk penyenaraian MESDAQ.

Pada dasarnya, ICmic telah melepasi tahap ‘pengembangan’ dan rancangan telah dibuat untuk mempercepat potensi pertumbuhan. Titik kukuh syarikat terletak pada hakikat bahawa ICmic memiliki teknologi sendiri [dan IP]; mereka tidak menggunakan teknologi pihak ketiga dan oleh itu tidak dikenakan pembayaran royalti.

Kompetensi teras syarikat adalah dalam bidang reka bentuk IC, pemodelan peranti, simulasi, susun atur dan pengujian. Reka bentuk IC sangat berkaitan dengan aktiviti berasaskan pengetahuan yang dipromosikan oleh kerajaan Malaysia. Kegiatan ini pasti akan menaikkan taraf negara dalam industri semikonduktor global. Operasi lain seperti pelindung, pengecoran dan pembungkusan diserahkan kepada sebilangan vendor antarabangsa yang pakar dalam perkhidmatan tersebut. Walau bagaimanapun, ICmic memastikan bahawa hanya vendor terbaik yang memenuhi syarat dan dipilih untuk penyumberan luar perkhidmatan tersebut.

Portofolio produk semasa yang terdiri daripada 82 peranti adalah seperti berikut:

IC Isyarat Campuran [dalam bentuk IC Penukar Digital ke Analog (DAC)] Frekuensi Radio [RF] IC IC Telefon Talian Tetap IC EEPROM bersiri

Untuk menggambarkan kemampuan syarikat, semua produk dikonsepkan, dirancang dan dikembangkan oleh ICmic kecuali Serial EEPROM. Untuk mencapai tahap ini, ICmic telah melabur hampir RM14.0 juta dalam R&D.

Baru-baru ini, ICmic mencapai kejayaan penting dengan mendapatkan kontrak dari Telekom Malaysia Berhad [TM] untuk membekalkan telefon bimbit ID bernilai RM13.8 juta dalam tempoh dua tahun. Telefon ini direka menggunakan ICmic Single Phone IC sebagai komponen teras. Ini sememangnya merupakan pengiktirafan keupayaan ICmic kerana ini akan menjadi telefon pertama yang menggunakan IC buatan sendiri. IC yang sama ini juga digunakan dalam sistem keselamatan penggera yang direka oleh syarikat AS untuk pasaran AS dan yang akan membuka jalan bagi ICmic untuk menceburkan diri dalam produk berkaitan telekomunikasi lain yang dapat menggabungkan ICnya. Inilah kelebihan “memiliki” teknologi.

“Sebagai sebuah syarikat Malaysia, kami komited untuk menjadi pemangkin untuk terus mempromosikan dan meningkatkan aktiviti berasaskan pengetahuan dan nilai tambah tinggi di negara ini” kata Abdul Rashid Munir, Ketua Pegawai Eksekutif IC Microsystems Sdn Bhd. “Kekuatan yang mendasari dan kejayaan ICmic terletak pada kakitangannya yang berkemahiran tinggi dengan pengalaman dan kepakaran yang luas. ICmic juga menyediakan pekerjaan kepada graduan tempatan yang baru, dan kemudiannya dilatih oleh kakitangan syarikat yang berpengalaman dalam bidang reka bentuk IC ”.

IC Design adalah perniagaan global yang sangat kompetitif. Ini sangat bergantung pada inisiatif yang didorong oleh pengetahuan dan memerlukan penyelidikan dan pengembangan yang luas [R&D]. Tahap teknologi yang terlibat dalam reka bentuk IC sangat tinggi kerana aktiviti ini mempunyai komponen nilai tambah tertinggi dalam rantai nilai semikonduktor,. Ini pasti akan membuka jalan bagi Malaysia untuk menjadi negara pengeluar semikonduktor bernilai tambah tinggi dengan memasukkan semua aktiviti di sepanjang rantaian nilai, seperti reka bentuk IC, fabrikasi wafer, pemasangan & ujian dan pemasaran teknikal.

Dari segi hubungan, ICmic mempunyai rangkaian operasi dengan majoriti kilang fabrik dan pengeluar kontrak pemasangan & ujian wafer terkemuka di dunia. Sebagai tambahan, pelanggan ICmic di seluruh dunia merangkumi Celestica, Rockwell Automation, Litton Elecronics [China], LG dll. Syarikat ini juga diwakili oleh rangkaian pengedar yang luas termasuk AVNET Logistics [USA] dan Retronic GmbH [Jerman].

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon