B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


I-Berhad

I-Berhad

I-Berhad ditubuhkan pada 2 Februari 1967 dengan nama Sanyo Industries (Malaysia) Sdn Bhd. Ia disenaraikan di Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 29 September 1969 dan telah menggunakan nama sekarang pada 12 Ogos 1999.

Walaupun Kumpulan bermula sebagai pengeluar alat perkakasan rumah, visinya hari ini adalah untuk mengahsilkan produk bagi rumah masa depan – rumah pintar. Oleh itu, Kumpulan telah menerokai industri produk digital. Langkah pertama ke arah ini adalah dengan pelancaran jenama “i”. Kumpulan ini mengambil langkah lebih jauh untuk merealisasikan visi ini dengan mempelbagaikan industri IT pada tahun 2000 dan kemudiannya menceburkan diri dalam perniagaan automasi rumah dengan pengenalan sistem i-home.

Pada tahun 2002, Kumpulan ini memperluas asas produk digitalnya dengan memperkenalkan kamera digital, projektor, DVD dan pemain MP3. Hari ini, Kumpulan ini mempunyai dua unit perniagaan utama – unit perkakasan pintar dan unit produk digital.

Walaupun Kumpulan bermula sebagai pengeluar peralatan asas, kumpulan ini telah berubah menjadi kumpulan pemasaran, di mana aset utamanya adalah jenama, rangkaian pemasaran dan pengedaran, jaminan kualiti dan infrastruktur sokongan perkhidmatan.

Sebagai jenama global Malaysia, produk “i” telah diedarkan tidak hanya ke negara-negara di kawasan Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) dan Organisasi Negara-negara Islam (OIC), tetapi juga ke Eropah. Di arena global, kumpulan ini memanfaatkan inovasi produk, masa untuk memasarkan, reka bentuk pembungkusan dan nilai untuk wang.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon