Honeywell - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Honeywell

Honeywell

Honeywell adalah peneraju teknologi dan pembuatan yang pelbagai Fortune 100, menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan di seluruh dunia dengan menawarkan produk dan perkhidmatan aeroangkasa; teknologi kawalan untuk bangunan, kediaman dan industri; pengecas turbo; dan bahan prestasi. Operasi Honeywell di Malaysia bermula pada tahun 1985 dan hari ini menyediakan pekerjaan kepada lebih daripada 1,450 pekerja di enam bandar di seluruh Malaysia termasuk Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Shah Alam, Pulau Pinang, Kemaman dan Johor Bahru. Teknologi dan penyelesaian Honeywell telah menyokong Malaysia dalam pembangunan masyarakat yang lebih selamat, lebih terjamin dan cekap tenaga.

Hari ini, tiga kumpulan perniagaan Honeywell beroperasi di Malaysia.

Honeywell Aerospace beroperasi daripada kemudahan seluas 220,000 kaki persegi di Pulau Pinang yang dibuka secara rasmi pada Januari 2009. Kemudahan Pulau Pinang menghasilkan sistem avionik bersepadu untuk pesawat komersial, perniagaan dan penerbangan am dan tentera.

Honeywell Automation and Control Solutions menawarkan portfolio produk, penyelesaian dan sistem inovatif yang lengkap untuk mewujudkan persekitaran yang lebih selamat, lebih selesa, lebih terjamin, lebih produktif dan lebih cekap tenaga di rumah dan di tempat kerja. Di Selangor, Honeywell mempunyai kemudahan pembuatan peralatan dan sistem elektrik.

Dari segi minyak dan gas, Honeywell menyediakan kejuruteraan, reka bentuk dan fabrikasi kilang proses dan peralatan untuk industri pemprosesan gas dan hidrogen di Malaysia. Honeywell Performance Materials and Technologies (PMT) mengeluarkan membran, yang menghilangkan kotoran daripada gas asli, di kemudahan kami di Pulau Pinang untuk diedarkan kepada pelanggan di seluruh dunia. PMT juga menyediakan penyejuk untuk aplikasi penyejuk udara dan penyejukan, serta caprolactam untuk pengeluaran benang tekstil.

“Malaysia telah dikenal pasti sebagai salah satu pasaran pertumbuhan yabg tinggi Honeywell kerana kedudukannya yang strategik dalam sistem perdagangan global dan ASEAN,” kata Jim Bujold, presiden Honeywell Asia Tenggara (Malaysia, Singapura, Thailand, Filipina). “Sejak kami mula beroperasi di negara ini, kami telah menerima bantuan yang padu daripada kerajaan untuk menyokong pertumbuhan kami.” Terdapat dua contoh khususnya:

MIDA telah memainkan peranan yang sangat penting dalam permulaan dan operasi Honeywell’s UOP Malaysia Sdn Bhd dan Honeywell Aerospace Avionics Penang. MIDA telah memberikan Program Insentif Khas kepada entiti Honeywell ini sejak penubuhannya, yang merangkumi dasar cukai yang baik, dana R&D dan geran pengembangan bakat. Pendekatan proaktif MIDA untuk memahami keperluan perniagaan dan menawarkan bantuan jika diperlukan adalah wajar dipuji.

Hari ini, UOP Malaysia Honeywell menyediakan pekerjaan kepada lebih daripada 120 orang di dua lokasi, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur. Ia berfungsi sebagai pusat kecemerlangan global yang menyediakan perkhidmatan reka bentuk kejuruteraan, sistem kejuruteraan dan peralatan untuk dieksport kepada pelanggan di seluruh dunia. Dan kemudahan Aerospace Penang kami mempunyai 768 pekerja dan lebih daripada 88 peratus pasukan kepimpinan kami adalah pekerja tempatan. Sokongan dan sumbangan padu daripada kerajaan Malaysia dan sumbangan daripada bakat mahir tempatan telah menjadi kunci kejayaan kami.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon