Intel Microelectronics - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Intel Microelectronics

Intel Microelectronics

INTEL Microelectronics (M) Sdn. Bhd.-Intel Corporation ditubuhkan di California pada tahun 1968, ia adalah peneraju global dalam inovasi silikon dan pembuat cip semikonduktor terbesar di dunia. Intel Malaysia ditubuhkan pada tahun 1972 di Pulau Pinang. Daripada tenaga kerja awal yang hanya terdiri daripada 100 pekerja, ia telah berkembang menjadi kilang Intel Corporation yang terbesar dan paling pelbagai di luar Amerika Syarikat. Hari ini, Intel Malaysia dengan bangga menyokong rangkaian produk yang luas termasuk pemproses mikro, chipset, pemproses rangkaian, dan alat kawalan mikro; dengan lebih daripada 4 bilion mikrocip dihasilkan sehingga kini.

Intel Malaysia telah menyumbang kepada pembangunan sosial dan ekonomi negara melalui aktivitinya dalam pembuatan, reka bentuk dan pengembangan produk Intel terkini, perkhidmatan bersama global dan tanggungjawab sosial korporat. Ia telah melabur lebih dari RM14 bilion selama tempoh 42 tahun dan menggaji 9,000 rakyat Malaysia yang berkemahiran tinggi.

Pusat Perkhidmatan Global Intel Malaysia (GSC) di Malaysia akan menjalankan penyelidikan, reka bentuk & pembangunan dan aktiviti sampingan yang berkaitan untuk semikonduktor & peranti pengkomputeran lain; dan aktiviti perkhidmatan yang berkaitan dengan kewangan, sumber manusia, teknologi maklumat, perolehan, pembuatan, logistik, pergudangan dan perkhidmatan pemasaran penjualan.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon