Kaneka Corporation - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kaneka Corporation

Kaneka Corporation

Pada masa ini, Kaneka Corporation mempunyai sejumlah 23 anak syarikat luar negara, beberapa di antaranya terletak di Belgium, Amerika Syarikat, Singapura, Malaysia, China, Taiwan, Australia, India dan Vietnam, dengan jumlah pekerja melebihi 8,600 kakitangan di seluruh dunia.

Operasi Kaneka di Malaysia bermula dengan penubuhan Kaneka (Malaysia) Sdn. Bhd. pada bulan Ogos 1995 di Kawasan Perindustrian Gebeng, Kuantan, Pahang, untuk membuat pengubah impak dan alat pemprosesan untuk produk PVC. Syarikat-syarikat lain ditubuhkan kemudian untuk mengeluarkan produk yang berbeza seperti pelet polietilena dan polipropilena yang diperluas, manik dan papan; Pes DPVC & EPVC; gentian sintetik; filem polimida; pelekat lembaran grafit dan kepingan grafit. Kumpulan syarikat Kaneka di Malaysia terdiri daripada lima syarikat seperti berikut:

1.Kaneka (Malaysia) Sdn. Bhd [KM]

2.Kaneka Eperan Sdn. Bhd [KEP]

3.Kaneka Paste Polymers Sdn. Bhd [KPP]

4.Kaneka Innovative Fibers Sdn. Bhd [KIF]

5.Kaneka Apical Malaysia Sdn. Bhd [KAM]

Di bawah dasar Kaneka Asian Shift, Kaneka Corporation juga sedang menubuhkan lebih banyak perniagaan baru di Malaysia yang bernilai lebih daripada RM1 bilion seperti projek MS Polymer, PHBH Bio-polymer dan Modacrylic Fibers.

Keputusan untuk terus melabur di Malaysia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekuatan ekonomi Malaysia dengan nisbah kadar pengangguran dan perkhidmatan hutang yang rendah, dasar pemerintah yang menyokong melalui insentif cukai yang menarik, infrastruktur yang maju, kestabilan politik, tenaga kerja yang berpendidikan dan ketersediaan kemudahan sokongan lain.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon