B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Philips

Philips

Royal Philips Electronics of Netherlands adalah salah satu syarikat elektronik terbesar di dunia, dan juga yang terbesar di Eropah, dengan 159,709 pekerja di lebih 60 negara dan jumlah jualan berjumlah 30.4 bilion Euro pada tahun 2005.

Philips telah mempunyai kehadiran di Malaysia sejak akhir 1930-an. Kegiatan perniagaan Kumpulan Syarikat Philips di Malaysia pada masa itu merangkumi perkilangan, eksport, penjualan dan pemasaran tempatan. Pada tahun 1960, Philips Malaysia Sdn Bhd, yang mula-mula diperbadankan, menjual mentol melalui ejen yang dilantik. Menjelang tahun 1970-an, Philips telah mengambil alih operasi pemasaran dan memperluas rangkaian produknya. Hari ini, setelah membangunkan jenama yang dipercayai dan ternama dalam pelbagai industri yang meliputi pencahayaan, semikonduktor, sistem perubatan, rangkaian digital, peralatan rumah tangga dan perawatan diri dan elektronik pengguna, aktiviti perniagaan syarikat kini terdiri daripada perkilangan, penjualan, pemasaran, teknikal dan aplikasi sokongan.

Pada bulan Julai 1992, Philips dan Motorola menubuhkan syarikat usaha sama bernama Semiconductor Miniature Products (Malaysia) Sdn Bhd. Terletak di Taman Perindustrian Tuanku Jaafar di Seremban, kilang ini menghasilkan semikonduktor diskrit permukaan untuk kegunaan global dan menggabungkan pemasangan dan ujian berteknologi tinggi. Hari ini, syarikat ini dimiliki sepenuhnya oleh Royal Philips Electronics of Netherlands dan mempunyai lebih daripada 900 pekerja di kilang itu.

Pada bulan Ogos 2005, Royal Philips Electronics of Netherlands membeli 47% saham Agilent Technology dalam Lumileds Lighting Int B.V. Ini mengakibatkan Philips memperoleh hak milik kawalan di Lumileds, yang menghasilkan pencahayaan keadaan pepejal. Melalui usaha ini Philips akan mengembangkan profil kepimpinannya dalam sektor pencahayaan dengan pengembangan lagi perniagaan pencahayaan pepejal ke tahap yang seterusnya. Terletak di Pulau Pinang, Lumileds mempunyai nilai pengeluaran tahunan sebanyak RM700 juta. Dalam tempoh beberapa tahun akan datang, pasaran dunia untuk LED kecerahan tinggi diramalkan akan tumbuh sekitar 25% setahun dan Philips berada dalam kedudukan terbaik untuk meraih keuntungan dari sini. Malaysia adalah satu-satunya kemudahan pembuatan untuk Lumileds dan 1200 pekerja daripada jumlah keseluruhan 1760 pekerja di Amerika Syarikat, Belanda dan Asia berada di Malaysia.

“Dasar kerajaan Malaysia adalah mesra perniagaan dan saya sangat yakin ini akan memastikan daya tahan ekonomi yang berterusan dan menarik pelabur asing. Sistem pendidikan terus menghasilkan sumber manusia yang berbakat dan berkemahiran. Kerajaan telahpun berusaha dengan menjadikan Malaysia sebagai pusat pendidikan serantau dan memberikan insentif untuk menyokong pengembangan pekerja berpengetahuan, kata Encik Rajah Kumar, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Philips Group of Companies, Malaysia. “Meningkatkan persekitaran infrastruktur untuk memastikan semua orang terhubung baik dalam talian, luar talian, dan memastikan  ICT terus berkembang adalah sangat penting. Ini akan membolehkan syarikat-syarikat besar melakukan penyumberan luar aktiviti urus niaga kepada syarikat-syarikat tempatan dan juga menyokong perniagaan syarikat-syarikat kecil yang tidak mampu menggunakan jaringan sewaan, dengan adanya kemampuan jalur lebar maju, ”tambah Encik Kumar.

Bertekad untuk mengekalkan pertumbuhan yang menguntungkan, Philips memberikan sumbangan yang besar kepada ekonomi Malaysia dengan perolehan sekitar RM3 bilion setiap tahun. Matlamat Philips adalah untuk meningkatkan kedudukannya di rantau Asia Pasifik dan memastikan bahawa rantau ini menyumbang sekitar satu pertiga daripada pendapatan global Philips. Kunci kejayaannya adalah Philips perlu terus berkembang di China, India dan negara-negara ASEAN. Philips memandang ASEAN sebagai pasaran bersepadu tunggal di mana Malaysia memainkan peranan yang cukup penting. Philips Malaysia menduduki tempat kedua dari segi sumbangan keseluruhan jualan kumpulan syarikat Philips di ASEAN.

“Kami sangat gembira dengan pelaburan kami di Malaysia. Ukuran kejayaan adalah pulangan yang kami perolehi baik dari segi faedah ketara mahupun tidak ketara. Manfaat tidak ketara pada dasarnya penting untuk pertumbuhan jangka panjang syarikat yang mampan. Walaupun faedah ketara dapat diukur secara langsung dari segi pertumbuhan penjualan, keuntungan dan ROI, faedah yang tidak ketara adalah lebih mendalam dan dapat dirasai, misalnya kejayaan mewujudkan hubungan yang baik dengan syarikat, orang-orangnya, dan perniagaannya, ”kata Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Syarikat Philips di Malaysia.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon