Petrofac Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Petrofac Malaysia

Petrofac Malaysia

Setelah lebih dari lima belas tahun beroperasi, Petrofac memutuskan untuk memperluas kehadirannya ke Malaysia. Petrofac Malaysia secara aktif beroperasi dan mengambil bahagian dalam pengeluaran minyak dan gas sejak tahun 2006 dengan mandat yang diberikan oleh Kerajaan dan PETRONAS. Peranan utamanya adalah untuk membantu mewujudkan sumber minyak dan gas di negara ini dengan insentif cukai dan membolehkan pakar asing yang mahir bekerjasama dengan sumber tempatan.

PM304 pada mulanya dikategorikan sebagai sumber marginal dan hari ini adalah antara ladang minyak terbesar di Malaysia. Petrofac juga menjadi pengendali telaga minyak Cendor bersama dengan rakan kongsi kami iaitu Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company (KUFPEC), PetroVietnam dan PETRONAS Carigali Sdn Bhd (PCSB) dalam mengembangkan lapangan dengan program bertahap. Minyak pertamanya dihasilkan pada tahun 2006 hanya dalam masa 16 bulan dan kini dijangka menghasilkan sekitar 200 juta tong. Petrofac meneruskan prestasi luar biasa apabila Projek Cendor Fasa 2 merekodkan 10 juta jam tanpa satupun kejadian kehilangan masa (LTI) dan pengeluaran minyak pertama di Desaru Barat dicapai pada bulan Ogos hanya 18 bulan selepas mendapat kelulusan oleh PETRONAS. Projek Berantai adalah pembangunan ladang gas luar pesisir yang melibatkan pelaburan sekitar USD1 bilion. Pembangunan yang dipercepatkan ini berjaya menghasilkan gas hanya dalam masa 21 bulan.

Petrofac juga telah menyiapkan pelbagai projek sekaligus untuk pelanggan dalam bidang kejuruteraan, perolehan, pembinaan, pemasangan dan pentauliahan (EPCIC). Ia memperoleh minyak pertama di sistem pengeluaran awal luar pesisir (EPS) SEPAT pada bulan Disember 2011. Tugasan EPCIC merupakan kontrak EPCIC sekaligus luar pesisir pertama di Asia Tenggara. Petrofac juga diberikan kontrak USD220 juta oleh PCSB, untuk pengubahsuaian platform Bekok-C.

Petrofac juga berjaya menyiapkan sejumlah projek luar pesisir melalui syarikat perkhidmatan kejuruteraannya bernama Petrofac RNZ yang memenuhi permintaan daripada reka bentuk hingga pengurusan pembinaan. Ia telah menambah 700 pekerja, menjadikan jumlah keseluruhan di Asia-Pasifik sebanyak 1,500.

Ia meneruskan pertumbuhannya dengan menyediakan program bertaraf dunia, merancang dan membina infrastruktur untuk latihan teknikal bagi memenuhi tenaga kerja yang mahir dengan penubuhan Pusat Latihan Minyak dan Gas Bersepadu INSTEP di Terengganu melalui kerjasama dengan PETRONAS.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon