B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIECO

MIECO

Mieco Chipboard Berhad (“MIECO”) ditubuhkan pada tahun 1972. Syarikat ini telah disenaraikan di Papan Utama Bursa Malaysia sejak tahun 1998. MIECO memulakan barisan pengeluaran pertamanya pada tahun 1976, menjadikannya pelopor dalam pembuatan papan serpai di Malaysia menggunakan kayu getah yang kini dikenali sebagai kayu oak tropika.

MIECO mempunyai dua kilang dengan jumlah kapasiti 900,000 meter padu setahun yang terletak di Gebeng dan Kuala Lipis, Pahang. Papan serpihan MIECO mematuhi piawaian kualiti antarabangsa seperti standard BS EN 312 Komuniti Eropah yang boleh digunakan sebagai papan tahan kelembapan dan bukan kelembapan dengan tahap pelepasan formaldehid E1 dan E2. MIECO diperakui bagi pentauliahan Sistem Pengurusan Kualiti ISO 9001 oleh Pensijilan AJA EQS. MIECO juga telah memperoleh sejumlah besar Ecolabel yang memenuhi standard persekitaran EPA AS, Eropah dan Jepun.

Sejak penubuhannya, operasi dan pengurusan pembuatan MIECO sentiasa berpusat di Malaysia. Dengan memanfaatkan sumber semula jadi yang luas dan banyak di Malaysia, MIECO berjaya meletakkan dirinya sebagai peneraju pasaran di dalam dan luar negara dengan pangkalan pelanggan yang luas di China, Korea Selatan, Jepun, India dan banyak lagi. Pada masa ini, sekitar 80% produk MIECO dijual ke pasaran tempatan, sementara 20% selebihnya adalah untuk pasaran luar negara.

Sejajar dengan slogan kualiti penambahbaikan berterusan dan pengurusan baru, MIECO telah melancarkan rangkaian rancangan pengembangan termasuk pengambilalihan Great Platform Sdn. Bhd. (“Great Platform”) pada tahun 2018. Pengambilalihan Great Platform telah meningkatkan kapasiti pengeluaran MIECO dan meningkatkan lagi kecekapan dan skala ekonomi. Ia juga akan menyediakan segmen produk baru iaitu Papan Gentian Separa Padat, yang sekaligus akan meningkatkan kehadiran dan penawaran produk MIECO di Malaysia.

Sepanjang perjalanan selama 46 tahun, Malaysia menyediakan MIECO dengan persekitaran perniagaan yang kondusif untuk beroperasi dengan menguntungkan dengan faktor positif seperti iklim tropika, tenaga kerja mahir, infrastruktur yang kukuh dan persekitaran yang selamat dan stabil secara politik. MIECO yakin pengembangannya di Malaysia akan mencapai tahap yang lebih tinggi lagi.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon