B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


IKEA

IKEA

IKEA ditubuhkan pada tahun 1943 oleh Ingvar Kamprad dan kedai pertama (termasuk bilik pameran) dibuka di Almhult, Sweden pada tahun 1958. Sejak itu, IKEA telah mengembangkan konsep dan rangkaian produk yang kuat berkaitan peralatan perabot rumah, yang memberi fokus pada fungsi, kualiti dan harga yang berpatutan. Pada masa ini, terdapat sejumlah 229 kedai IKEA di 33 negara / wilayah, dan pendapatan syarikat mencapai 14.8 bilion euro pada tahun 2005. Lebih daripada 400 juta orang telah mengunjungi kedai IKEA di seluruh dunia. Katalog IKEA mempunyai sejumlah 160 juta salinan yang dicetak dalam 52 edisi dan 25 bahasa.

IKEA ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1999 dengan pusat pengedarannya dijadikan sebagai hab serantau untuk pasaran Asia Pasifik syarikat ke 16 gedung di tujuh negara Asia Pasifik.

“Malaysia telah dipilih kerana kedudkan geografinya di tengah-tengah Asia dan jaringan logistik dan infrastruktur pelabuhannya yang berkembang dengan baik” kata Vic Kurzeja, Pengurus Besar Pusat Pengedaran IKEA Malaysia. “Kami mendapati persekitaran perniagaan dan sosial di Malaysia yang stabil dan boleh dipercayai yang membolehkan kami memberi fokus pada matlamat pengembangan jangka panjang kami”

Hari ini, pusat pengedaran IKEA, dengan kapasiti penyimpanan sebanyak 130,000 palet mempunyai 220 rakan sekerja. Elemen utama rangkaian dan strategi logistik syarikat adalah untuk mengembangkan bahagian pasarannya di Asia Pasifik pada tahun-tahun mendatang.

IKEA akan terus membangun dan mengoptimumkan hab logistiknya di Malaysia dengan menerapkan teknologi Frekuensi-Radio pada tahun 2007 untuk memantau aliran inventori syarikat dan terus melabur untuk menyokong pengembangan kompetensi tempatan.

Kepelbagaian etnik Malaysia dan tenaga kerja yang berpendidikan tinggi membolehkan IKEA mencari tenaga kerja yang sesuai untuk memenuhi keperluan sumber manusia syarikat.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon