Fuji Electric (Malaysia) Sdn Bhd - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Fuji Electric (Malaysia) Sdn Bhd

Fuji Electric (Malaysia) Sdn Bhd

Fuji Electric (Malaysia) Sdn. Bhd. (FEM), anak syarikat milik penuh Fuji Electric Device Technology Co., Ltd. (FDT) di luar negara telah memulakan operasi pada tahun 1998 di Kulim Hi-Tech Park, Kedah, Malaysia. Sebagai salah satu pelabur perintis di Taman Teknologi Tinggi Kulim, FEM telah menjangkakan potensi industri di lokasi strategik ini.

Syarikat itu mengembangkan operasinya daripada sekitar 400 pekerja pada tahun 1999 kepada lebih daripada 1000 pekerja pada tahun 2008 dan meningkatkan 10 barisan pengeluaran media kepada 18 pada tahun 2007. Pada masa ini, kapasiti pengeluaran syarikat adalah antara 3.5 juta hingga 7 juta cakera sebulan.

Pada tahun 2007, dengan sokongan kuat MIDA, Kerajaan Negeri Kedah dan Kulim Hi-Tech Park Corporation, FDT memutuskan untuk memperluas operasi semikonduktornya dan menamakan semula syarikat Fuji Electric Semiconductor (Malaysia) Sdn. Bhd. (FSM). Pada bulan April 2008, pengeluaran Insulated Gate Bipolar Transistor (IGBT) secara rasmi dimulakan. Pengeluaran chip silikon wafer dijangka akan mula beroperasi pada tahun 2009. FSM adalah kilang pengeluaran IGBT pertama yang bersepadu sepenuhnya dari pengeluaran cip silikon wafer hingga ke pemasangan dan ujian IGBT, dan ini menandakan pencapaian yang bermakna bagi FDT dan FSM.

Terletak di kedudukan strategik di Malaysia, kedua-dua syarikat berada dekat dengan pangkalan pelanggan mereka dan pembekal utama, dan oleh itu permintaan pelanggan dapat dipenuhi dengan berkesan.

Pengarah Urusan, Dato’ Kozo Katarao, berpendapat bahawa lokasi strategik Malaysia, infrastruktur yang baik, kumpulan pekerja mahir yang besar, persekitaran sosial dan politik yang stabil dan kos operasi yang agak rendah akan memastikan negara ini terus kekal sebagai lokasi pelaburan yang kompetitif .

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon