Daimler Chrysler - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglish日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Daimler Chrysler

Daimler Chrysler

Penjualan rasmi kenderaan Mercedes-Benz bermula pada tahun 1951 dengan Cycle & Carriage sebagai pengedar francais. Hari ini, kereta penumpang Mercedes-Benz C-Class, E-Class dan S-Class dipasang secara tempatan, sepertimana casis bas kenderaan komersial dan trak (prime movers). Model khusus lain seperti A-Class, M-Class, C-Class Sport Coupe, CLK dan SL diimport sepenuhnya.

Sebagai salah satu syarikat automotif terkemuka di dunia, Daimler Chrysler AG (DCAG) telah mengenal pasti potensi besar dalam pasaran Malaysia untuk produk dan perkhidmatannya. Kami yakin bahawa dasar pro-perniagaan kerajaan Malaysia dan kerangka makroekonomi Malaysia yang kuat, pertumbuhan KDNK yang mantap dan daya saing dari segi kos akan terus menawarkan peluang pelaburan yang menarik dan pulangan yang tinggi bagi pelabur asing.

Daimler Chrysler Malaysia Sdn Bhd ditubuhkan pada Januari 2003 melalui usaha sama antara DCAG dan Cycle & Carriage Bintang Bhd dengan pelaburan sekitar RM134 juta dengan DCAG sebagai pemegang saham majoriti. Daimler Chrysler Malaysia Sdn Bhd yang baru ditubuhkan menguruskan pengedaran kereta penumpang, kenderaan komersial dan alat ganti Mercedes-Benz di Malaysia serta menyediakan perkhidmatan pembangunan perisian untuk penyelesaian penjualan global dan latihan perantis automotif. Kami telah mengembangkan portfolio jenama kami yang merangkumi pengedaran kereta penumpang pintar, kereta penumpang Maybach dan Kenderaan Perdagangan Mitsubishi Fuso. 250 pekerja Daimler Chrysler Malaysia dengan kemahiran dan kreativiti yang unik memberikan kualiti kerja tinggi yang diharapkan oleh pelanggan kami. Dengan infrastruktur yang dibangunkan dengan baik dan tenaga kerja yang berpendidikan dan produktif, syarikat ini bersedia membawa jenama dan warisan Mercedes-Benz ke tahap yang lebih tinggi.

Satu lagi projek penting melalui operasi pemasangan bersama DRB-Hicom telah menghasilkan pelaburan sekitar RM100 juta untuk mendirikan kemudahan pemasangan Benchmark baharu di Pekan, Kuantan. Sebagai lokasi pemasangan nombor satu di Malaysia, operasi ini bertujuan untuk menghasilkan kenderaan dengan kualiti tertinggi dan rangkaian model pemasangan tempatan terbesar.

Malaysia menawarkan banyak kelebihan kepada pelabur. Kerajaan Malaysia komited untuk meningkatkan persekitaran pelaburan di negara ini terutama melalui sokongan dan usaha berterusan dalam membangunkan negara ini sebagai salah satu hab automotif di rantau ASEAN. Kami telah membuat keputusan yang tepat untuk melabur di Malaysia dan kami berharap dapat memperluas pelaburan kami untuk melengkapkan pertumbuhan industri automotif Malaysia.

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon