Penggajian Pegawai Dagang - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Penggajian Pegawai Dagang

Penggajian Pegawai Dagang

Kerajaan Malaysia berhasrat agar rakyat Malaysia terus dilatih dan diambil bekerja di semua peringkat pekerjaan. Oleh itu, syarikat digalakkan untuk melatih lebih ramai rakyat Malaysia agar corak pekerjaan di semua peringkat organisasi mencerminkan komposisi negara ini yang terdiri daripada pelbagai kaum.

Walaupun demikian, sekiranya terdapat kekurangan rakyat Malaysia yang terlatih, syarikat dibenarkan membawa masuk pegawai dagang iaitu “jawatan utama” atau “jawatan sementara”. Jawatan utama adalah jawatan yang diisi secara kekal oleh warga asing manakala jawatan sementara adalah jawatan yang diisi dalam jangka masa yang ditentukan.

Jenis Pegawai Dagang

Pegawai Dagang adalah warga asing yang berkelayakan untuk memenuhi jawatan yang berikut:

 • Jawatan Utama
  Ini adalah jawatan pengurus peringkat tinggi di syarikat swasta atau firma asing yang beroperasi di Malaysia. Jawatan utama adalah jawatan penting bagi syarikat untuk melindungi kepentingan dan pelaburan mereka. Pegawai dagang bertanggung jawab menentukan dasar syarikat dalam mencapai tujuan dan objektifnya.
 • Jawatan Sementara
  1. Jawatan Eksekutif
   Ini adalah jawatan peringkat pertengahan bagi jawatan pengurusan dan profesional. Jawatan ini memerlukan kelayakan profesional, kemahiran pengalaman praktikal dan kepakaran yang berkaitan dengan pekerjaan masing-masing. Pegawai dagang bertanggungjawab dalam melaksanakan dasar dan pengawasan kakitangan syarikat.

  2. Jawatan Bukan Eksekutif
   Ini adalah jawatan untuk melaksanakan pekerjaan teknikal yang memerlukan kemahiran dan pengalaman teknikal atau praktikal tertentu.

Garis Panduan Penggajian Pegawai Dagang

Terdapat dua peringkat untuk mengambil pegawai dagang:

 1. Permohonan jawatan pegawai dagang daripada badan yang diberi kuasa yang relevan yang ditentukan oleh jenis perniagaan.
 2. Setelah mendapat persetujuan bagi jawatan dagang oleh badan yang meluluskan, syarikat mesti mengemukakan permohonan ke Jabatan Imigresen untuk mengesahkan pas pekerjaan.

Baca Lagi…

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp

Hubungi Wakil Kami

Kehadiran global kami bermaksud kami sentiasa bersedia untuk membantu. Hubungi kami dan melabur di Malaysia hari ini.
wpChatIcon