B. MalaysiaEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pembelajaran dan Pembangunan

Pembelajaran dan Pembangunan

Pada masa ini, Jabatan Tenaga Manusia (JTM) Kementerian Sumber Manusia mengendalikan 32 Institusi Latihan Kemahiran iaitu 23 Institut Latihan Industri (ITI), lapan (8) Pusat Teknologi dan Latihan Lanjutan (ADTEC) dan sebuah Institut Teknikal Jepun Malaysia (JMTI). ITI menawarkan program latihan kemahiran industri pada peringkat asas, pertengahan dan lanjutan bagi pra-pekerjaan atau peringkat awal pekerjaan. Program ini merangkumi lima (5) bidang iaitu Mekanikal, Elektrikal & Elektronik, Percetakan, Teknologi Bangunan, ICT dan Teknologi Bukan Logam. Di samping itu, Kementerian juga menjalankan program untuk meningkatkan kemahiran tenaga kerja yang ada serta latihan bagi tenaga pengajar di bawah Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST).

Kemudahan untuk Latihan dalam Kemahiran Industri

Di Malaysia, sekolah vokasional dan teknikal, politeknik dan institusi latihan industri mempersiapkan belia untuk bekerja dalam pelbagai pekerjaan industri. Walaupun kebanyakannya dikendalikan oleh agensi kerajaan, beberapa inisiatif swasta turut melengkapkan usaha kerajaan dalam menghasilkan pekerja mahir yang diperlukan oleh industri.

Agensi kerajaan utama yang terlibat dalam menyediakan latihan adalah:

  • Jabatan Tenaga Manusia (JTM) Kementerian Sumber Manusia yang mengendalikan 23 institusi latihan industri (ITI). ITI menawarkan program latihan kemahiran industri pada peringkat asas, pertengahan dan lanjutan untuk peringkat pra-pekerjaan atau peringkat awal pekerjaan. Ini termasuk program perantisan dalam bidang mekanikal, elektrikal, bangunan dan percetakan serta program untuk meningkatkan kemahiran dan melatih tenaga pengajar. Kementerian juga mengendalikan Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST), Institut Teknikal Jepun-Malaysia (JMTI) dan lapan pusat latihan teknologi canggih (ADTEC).
  • Kementerian Pendidikan mengendalikan lebih daripada 90 sekolah teknik yang menawarkan kursus teknik dan vokasional. Lepasan sekolah daripada sekolah teknik boleh mencari pekerjaan di peringkat kemasukan atau melanjutkan pelajaran mereka ke peringkat diploma di Politeknik atau peringkat sijil di Kolej Komuniti atau institusi latihan lain di bawah bidang kuasa kementerian lain.
  • Kementerian Belia dan Sukan, yang menyediakan latihan kemahiran industri peringkat asas, pertengahan dan lanjutan melalui 16 Pusat Latihan Kemahiran Belia Negara dan Pusat Latihan Kemahiran Belia Negara Tinggi. Kursus jangka pendek dan program peningkatan kemahiran juga dijalankan.
  • Majlis Amanah Rakyat (MARA), atau Majlis Amanah untuk Masyarakat Adat di bawah kelolaan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah. MARA mengendalikan lebih daripada 20 institusi latihan kemahiran di pelbagai negara yang menawarkan program pada peringkat asas, pertengahan, tinggi dan profesional.
TwitterLinkedInFacebookWhatsApp

Hubungi Wakil Kami

Kehadiran global kami bermaksud kami sentiasa bersedia untuk membantu. Hubungi kami dan melabur di Malaysia hari ini.
wpChatIcon