Peraturan dan Perlindungan Harta Intelek (IP) - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Peraturan dan Perlindungan Harta Intelek (IP)

Peraturan dan Perlindungan Harta Intelek (IP)

Sistem harta intelek di Malaysia ditadbir oleh Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), sebuah agensi di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Perlindungan harta intelek di Malaysia terdiri daripada paten, tanda dagang, reka bentuk industri, hak cipta, petunjuk geografi dan reka bentuk susun atur litar bersepadu.

Malaysia adalah ahli Organisasi Harta Intelek Dunia (WIPO) dan penandatangan Konvensyen Paris dan Konvensyen Berne yang mentadbir hak harta intelek ini. Selain itu, Malaysia juga menandatangani Perjanjian mengenai Aspek Hak Harta Intelek yang Berkaitan Perdagangan (TRIPS) yang ditandatangani di bawah kelolaan Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO).

Malaysia memberikan perlindungan yang mencukupi kepada pelabur tempatan dan asing. Undang-undang harta intelek Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan telah disemak oleh Majlis TRIP secara berkala.

Pembiayaan Harta Intelek (IP)

Sebagai sebahagian daripada strategi keseluruhan Kerajaan untuk menambahbaik dan meningkatkan daya saing PKS tempatan, MyIPO telah bekerjasama dengan berbagai pihak berkepentingan dan pemain utama dalam industri ini terutama pemberi pinjaman dan institusi kewangan untuk memperluas tawaran produk kewangan dan pinjaman mereka dengan memberikan pembiayaan berdasarkan hak IP PKS sebagai sebahagian daripada cagaran yang diperlukan untuk mendapatkan pinjaman.

Pasaran Hak Harta Intelek (IP)

Sebagai sebahagian daripada teras dalam memperkukuh Ekosistem IP, usaha untuk memastikan permintaan dan penawaran IP yang sihat sangat penting bagi mendorong pelaburan yang berterusan dalam penciptaan IP dan aset dalam bentuk pengetahuan dan aset tidak ketara yang lain. MyIPO telah mengembangkan dan melancarkan platform perintis yang disebut IP Rights Marketplace untuk meningkatkan akses dan keterlihatan bagi pemilik IP yang ingin melesenkan dan menjual hak mereka.

Baca Lagi…

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp

Hubungi Wakil Kami

Kehadiran global kami bermaksud kami sentiasa bersedia untuk membantu. Hubungi kami dan melabur di Malaysia hari ini.
wpChatIcon