This site
is mobile
responsive


Teknologi Makanan – Pertanian dan Pemprosesan Makanan

Pertanian dan Pemprosesan Makanan

Pertanian

 

Industri agro makanan terus menjadi komponen penting dalam sektor perkilangan. Sub-sektor utama dalam industri agro makanan meliputi penternakan, perikanan, dan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai perkaitan yang signifikan dengan subsektor pemprosesan makanan negara. Selain sub-sektor utama, penternakan apikultur, florikultur dan ikan hiasan juga merupakan penyumbang penting dalam industri ini.

9

Projek Diluluskan

RM 135.08 juta

Projek Diluluskan
pada 2019

407

Peluang Pekerjaan

Pemprosesan Makanan

Subsektor pemprosesan makanan memainkan peranan penting seiring dengan komitmen Malaysia untuk membangunkan ekonomi yang lebih pelbagai, dengan gelombang peluang perniagaan dan pelaburan yang seterusnya berada dalam sektor pembuatan produk makanan bernilai tinggi. Untuk terus berdaya saing, pengeluar makanan sentiasa berusaha untuk mencari cara yang lebih cepat dan lebih efisien untuk memenuhi permintaan pengguna, menuju ke arah kaedah perniagaan yang lebih automatik, fleksibel, dan cekap.

77.7%

Pelaburan Domestik

(RM2.62 bil)

RM3.37 bil

Jumlah Projek Diluluskan

80%

22.3%

Pelaburan Asing

(RM754.78 juta)

RM3.37 bil

Jumlah Projek Diluluskan

77.7%

Pelaburan Domestik

(RM2.62 bil)

22.3%

Pelaburan Asing

(RM754.78 juta)

Subsektor utama dalam industri Agromakanan

Ternakan

Perladangan

Perikanan

Buah-buahan & Sayur-sayuran

Florikultur

Industri Agromakanan

Kerajaan menggalakkan pemain industri untuk berinovasi dan memanfaatkan teknologi yang lebih maju dalam operasi mereka. Selain meningkatkan produktiviti pertanian, meningkatkan daya mampu diri, dan mengurangkan kebergantungan mereka pada produk pertanian yang diimport, teknologi canggih ini juga akan membolehkan perniagaan meningkatkan tahap keuntungan, dan juga menghasilkan proses pengeluaran yang lebih cekap, lebih selamat dan lebih mesra alam.

Sorotan Pelabur Kami

Nestle melabur lebih daripada RM100 juta untuk mengembangkan kilang Milo di Chembong, Negeri Sembilan. Langkah ini adalah untuk memperkukuhkan lagi kehadiran Nestle di Malaysia. Loji Milo di Chembong adalah merupakan komponen yang penting bagi perniagaan syarikat, membekalkan Milo di pasaran domestik dan menyumbang kepada eksport ke lebih daripada 20 buah negara.

- Alois Hofbauer, CEO
Nestle Malaysia

Memulakan Perniagaan

MIDA memberikan sokongan yang menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber kami, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi anda di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai borang dan garis panduan penting untuk membantu anda memulakan perjalanan anda dalam sektor perkilangan di Malaysia.
Syarikat boleh membuat permohonan dan menyemak status permohonan secara atas talian melalui portal InvestMalaysia di investmalaysia.mida.gov.my
wpChatIcon
X