contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kimia dan Bahan Termaju – Oleokimia

Oleokimia

Industri oleokimia Malaysia telah diwujudkan sejak akhir 1970-an. Oleokimia asas dan derivatif kemudiannya digunakan sebagai input dalam sejumlah besar produk, termasuk detergen, syampu, sabun, kosmetik, produk farmaseutikal dan bahan tambahan makanan.

Hari ini, industri ini sedang bergerak ke arah membekalkan bahan kimia berasaskan sawit sebagai perantaraan untuk industri lain seperti produk berasaskan polimer dan getah yang merupakan alternatif kepada bahan kimia berasaskan petroleum. Produk oleokimia asas yang dihasilkan di Malaysia adalah asid lemak, metil ester alkohol lemak dan gliserin.

Malaysia mempromosikan pengeluaran biodiesel berasaskan sawit, di mana pengeluaran metil ester sawit digunakan untuk dicampurkan dengan diesel petroleum untuk menghasilkan biodiesel campuran. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), penggunaan biodiesel berasaskan sawit terbukti dapat mengurangkan Gas Rumah Hijau (GRK) dan menyumbang kepada kualiti udara yang lebih baik.

Pada Januari 2020, kerajaan telah melancarkan memulai program biodiesel B20 di Langkawi dan Labuan untuk meningkatkan penggunaan biodiesel. Program ini juga turut tersedia di Sarawak dan akhirnya akan dilaksanakan di seluruh negara.

Tujuannya adalah untuk mendorong lebih banyak pengeluaran oleokimia khusus / derivatif di negara ini serta untuk meningkatkan produktiviti oleokimia asas dengan inovasi dan penggunaan teknologi baru. Oleokimia khusus / derivatif dalam penggunaan / produk pengguna akhir utama juga diberi keutamaan kerana permintaan yang meningkat terhadap pasaran khusus dijangka akan lebih mendorong pertumbuhan industri ini.

60%

Pelaburan Domestik

(RM545 juta)

RM910 juta

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada 2019

80%

40%

Pelaburan Asing

(RM365 juta)

RM910 juta

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada 2019

60%

Pelaburan Domestik

(RM545 juta)

40%

Pelaburan Asing

(RM365 juta)

12

Projek Diluluskan

471

Peluang Pekerjaan

Pemain Global Utama di Malaysia

Sorotan Pelabur Kami

Aktiviti utama IOI Oleochemical Group adalah penghasilan asid lemak, gliserin, mi sabun dan derivatif oleokimia hiliran khas. Ia dijual kepada pelanggan di lebih 80 buah negara.

- IOI Oleochemical Industries Berhad

Memulakan Perniagaan

MIDA menyediakan sokongan menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai borang dan garis panduan penting untuk membantu anda memulakan perjalanan anda dalam sektor perkilangan di Malaysia.
Hantar permohonan anda untuk mendapatkan Lesen Perkilangan atau insentif lain di sini.
wpChatIcon
X