Kimia dan Bahan Termaju - Oleokimia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kimia dan Bahan Termaju – Oleokimia

Oleokimia

Industri oleokimia Malaysia telah ditubuhkan sejak akhir tahun 1970-an. Oleokimia asas dan derivatif kemudiannya digunakan sebagai input dalam sejumlah besar produk termasuk detergen, syampu, sabun, kosmetik, produk farmaseutikal dan bahan tambahan makanan.

Hari ini, industri ini sedang bergerak ke arah membekalkan bahan kimia berasaskan sawit sebagai perantaraan untuk industri lain seperti produk berasaskan polimer dan getah yang merupakan alternatif kepada bahan kimia berasaskan petroleum. Produk oleokimia asas yang dihasilkan di Malaysia ialah asid lemak, metil ester alkohol lemak dan gliserin.

Malaysia mempromosikan pengeluaran biodiesel berasaskan sawit, yang menggunakan pengeluaran metil ester sawit untuk dicampurkan dengan diesel petroleum untuk menghasilkan biodiesel campuran. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), penggunaan biodiesel berasaskan sawit terbukti dapat mengurangkan gas rumah hijau (GHG) dan menyumbang kepada kualiti udara yang lebih baik.

Pada bulan Januari 2020, kerajaan telah melancarkan program biodiesel B20 di Langkawi dan Labuan untuk meningkatkan penggunaan biodiesel. Program ini juga tersedia di Sarawak dan akhirnya akan dilaksanakan di seluruh negara.

Tujuannya adalah untuk mendorong lebih banyak pengeluaran oleokimia khusus/derivatif di negara ini serta untuk meningkatkan produktiviti oleokimia asas dengan inovasi dan penggunaan teknologi baharu. Oleokimia khusus/derivatif dalam penggunaan/produk pengguna akhir utama juga diberi keutamaan kerana permintaan yang meningkat terhadap peluang pasaran dijangka akan lebih mendorong pertumbuhan industri ini.

Terdapat banyak peluang dalam bidang oleokimia untuk bakal pelabur kerana pemain industri bekerjasama dan menjalin hubungan berkesan antara aktiviti huluan, pertengahan dan hiliran. Pelabur boleh mempertimbangkan untuk bekerjasama bersama sektor awam bagi mengenal pasti dan membangunkan produk oleokimia yang mendapat permintaan tinggi. Pelabur juga boleh mempertimbangkan untuk membantu membiayai penggunaan teknologi yang mengganggu syarikat oleokimia untuk berusaha mengalihkan keupayaan pengeluaran mereka daripada oleokimia asas kepada oleokimia atau derivatif khusus.

Bersama pihak berkepentingan yang berkaitan, MIDA telah menjalankan latihan pengenalpastian produk untuk keseluruhan rantaian nilai ekosistem demi mengisi sebarang jurang yang hilang dan menggalakkan pemain industri agar menghasilkan produk yang akan memenuhi peluang pasaran bernilai tinggi.

87.4%

Pelaburan Domestik

(RM513.3 juta)

RM587 juta

Jumlah Projek Diluluskan pada tahun 2021

80%

12.6%

Pelaburan Asing

(RM73.7 juta)

RM587 juta

Jumlah Projek Diluluskan pada tahun 2021

87.4%

Pelaburan Domestik

(RM513.3 juta)

12.6%

Pelaburan Asing

(RM73.7 juta)

1

Projek Diluluskan

120

Peluang Pekerjaan

Untuk statistik lanjut, sila klik di sini.

Pemain Global Utama di Malaysia

Sorotan Pelabur Kami

Aktiviti utama IOI Oleochemical Group adalah penghasilan asid lemak, gliserin, mi sabun dan derivatif oleokimia hiliran khas. Ia dijual kepada pelanggan di lebih 80 buah negara.

- IOI Oleochemical Industries Berhad

Memulakan Perniagaan

MIDA menyediakan sokongan menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai borang dan garis panduan penting untuk membantu anda memulakan perjalanan anda dalam sektor perkilangan di Malaysia.
Hantar permohonan anda untuk mendapatkan Lesen Perkilangan atau insentif lain di sini.
wpChatIcon