contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Perkhidmatan ICT

Perkhidmatan ICT

Perkhidmatan ICT merupakan subsektor yang penting dalam mencapai matlamat negara-digital kita yang mempunyai infrastruktur digital dan sosial yang menyeluruh.

Industri yang kreatif dan rancak ini merangkumi pelbagai aktiviti:

Pengurusan Data


Pusat Data


Perkongsian Awan


Keselamatan Data & Analitik Data Raya

Reka Bentuk Perisian & Sistem


e-Platform yang kondusif


Pengintegrasian Sistem
(pembangunan & reka bentuk dan penyelidikan & pembangunan)

Kandungan Kreatif & Digital


e-Sukan


Permainan & Animasi

RM267.7 bil

Sumbangan ICT kepada KDNK 2018

Liberalisasi

untuk mengukuhkan daya saing

RM115.5 bil

Nilai Tambah Kasar e-Dagang kepada KDNK 2018

Pengliberalisasian Perkhidmatan ICT

Pada 22 April 2009, subsektor perkhidmatan ICT diliberalisasikan untuk mendorong penyertaan asing dan mengukuhkan lagi daya saing subsektor tersebut.

Ke Arah Ekonomi yang Lebih Digital

Perkhidmatan ICT memainkan peranan penting dalam memperkasakan matlamat ekonomi digital negara. Sejajar dengan usaha Malaysia untuk menjadi ekonomi ekonomi maju, ia harus menempatkan dirinya bukan hanya untuk beradaptasi, tetapi juga berinovasi dalam teknologi untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi. Digitalisasi telah mengubah cara menjalankan perniagaan dengan memanfaatkan penyambungan dan integrasi sistem, dan dengan memanfaatkan “teknologi pintar” seperti Kecerdasan Buatan (AI), Analitis Data Raya, Robotik dan Internet Belbagai Benda (IoT).

Malaysia mengalu-alukan pemain digital untuk menyertai usaha kami dalam membina ekosistem ICT yang mampan dan landskap yang dihubungkan secara digital. Dengan rangkaian kemampuan dan infrastruktur kami yang semakin meningkat, Malaysia bersedia untuk menjadi pusat teknologi tinggi di rantau ini, mendorong inovasi dan produktiviti untuk meningkatkan daya saing dan penciptaan kekayaan.

Saiz Sektor ICT di Malaysia

Pada tahun 2018, nilai sumbangan industri ICT terhadap KDNK negara adalah RM267.7 bilion, di mana nilai tambah kasar ICT adalah RM182.4 bilion dan e-Dagang pula adalah sebanyak RM115.5 bilion. KDNK ICT adalah jumlah sumbangan daripada pelbagai industri seperti perkhidmatan ICT, pembuatan, perdagangan, industri lain, dan kandungan dan media.

Sumber : Jabatan Perangkaan Malaysia

Sorotan Pelabur Kami

Bakat yang mengagumkan, ekosistem industri yang rancak, dan sokongan daripada kerajaan adalah sebab utama mengapa kami memutuskan untuk meningkatkan kerjasama dengan Malaysia ke tahap yang berikutnya

- Jim Ryan, Presiden & CEO
Sony Interactive Entertainment

Memulakan Perniagaan

MIDA memberikan sokongan yang menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber kami, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi anda di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai dasar, insentif dan kemudahan di sektor perkhidmatan.
wpChatIcon
X