Perkhidmatan ICT - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Perkhidmatan ICT

Perkhidmatan ICT

Demi membangun sebagai sebuah negara digital, Malaysia perlu bersedia untuk mengadaptasi dan berinovasi untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi. Perkhidmatan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) memainkan peranan penting dalam memperkasakan matlamat ekonomi digital ini. Dunia menjadi semakin digital, membuka peluang di pasaran tempatan dan serantau kerana digital untuk rakyat, perniagaan dan kerajaan menjadi kebiasaan baharu.

 

Segmen perniagaan baharu yang dibina berdasarkan teknologi inovatif membawa kepada pertumbuhan pekerjaan berkemahiran tinggi dan produktiviti dalam komuniti besar dan kecil. Strategi perindustrian moden kami bergantung pada pembinaan ekonomi yang lebih berdaya tahan untuk menyokong industri utama masa hadapan ini.

Industri yang kreatif dan rancak ini merangkumi pelbagai aktiviti:

Pengurusan Data


Pusat Data


Perkongsian Awan


Keselamatan Data & Analitik Data Raya

Reka Bentuk Perisian & Sistem


e-Platform yang kondusif


Persepaduan Sistem
(pembangunan & reka bentuk dan penyelidikan & pembangunan)

Kandungan Kreatif & Digital


e-Sukan


Permainan & Animasi

RM320.0 bil

Sumbangan ICT kepada KDNK 2020

Diperkasakan

sebagai hab strategik untuk perkhidmatan digital

450

Projek Diluluskan

RM8.2 bil

Jumlah Pelaburan pada tahun 2020

2,026

Peluang Pekerjaan

untuk statistik lanjut sila klik di sini.

Liberalisasi Perkhidmatan ICT

Pada 22 April 2009, subsektor perkhidmatan ICT diliberalisasikan untuk mendorong penyertaan asing dan mengukuhkan lagi daya saing subsektor tersebut.

Ke Arah Ekonomi yang Lebih Digital

Perkhidmatan ICT memainkan peranan penting dalam memperkasakan matlamat ekonomi digital negara. Sejajar dengan usaha Malaysia untuk menjadi ekonomi maju, ia perlu menempatkan dirinya bukan sahaja untuk beradaptasi, tetapi juga berinovasi dalam teknologi untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi. Digitalisasi telah mengubah cara menjalankan perniagaan dengan memanfaatkan penyambungan dan integrasi sistem, dan dengan memanfaatkan “teknologi pintar” seperti Kecerdasan Buatan (AI), Analitik Data Raya, Robotik dan Internet Benda (IoT).

 

Malaysia mengalu-alukan pemain digital untuk menyertai usaha dalam membina ekosistem ICT yang mampan dan landskap yang dihubungkan secara digital. Dengan rangkaian kemampuan dan infrastruktur yang semakin meningkat, Malaysia bersedia untuk menjadi pusat teknologi tinggi di rantau ini, mendorong inovasi dan produktiviti untuk meningkatkan daya saing dan penciptaan kekayaan.

Saiz Sektor ICT di Malaysia

Pada tahun 2020, nilai sumbangan industri ICT kepada KDNK negara meningkat 10.4 peratus pada tahun 2020 kepada RM320.0 bilion (berbanding RM289.2 bilion pada tahun 2019). Ini menyumbang 22.6 peratus kepada KDNK (19.1% pada tahun 2018) dan terdiri daripada Nilai Tambah Kasar ICT (14.2%) dan e-dagang industri lain (8.4%).

 

Sumber: Akaun Satelit Teknologi Maklumat dan Komunikasi Jabatan Perangkaan (DOSM)

Sorotan Pelabur Kami

Bakat yang mengagumkan, ekosistem industri yang rancak, dan sokongan daripada kerajaan adalah sebab utama mengapa kami memutuskan untuk meningkatkan kerjasama dengan Malaysia ke tahap yang berikutnya

- Jim Ryan, Presiden & CEO
Sony Interactive Entertainment

Memulakan Perniagaan

MIDA memberikan sokongan yang menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber kami, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi anda di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai dasar, insentif dan kemudahan di sektor perkhidmatan.
wpChatIcon