Unit MAHB dapat hak bangunkan KLIA Aeropolis Land - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Unit MAHB dapat hak bangunkan KLIA Aeropolis Land

Unit MAHB dapat hak bangunkan KLIA Aeropolis Land

22 Nov 2022

Anak syarikat milik penuh Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB), KLIA Aeropolis Sdn Bhd (KASB) diberikan hak pembangunan bagi merancang, mereka bentuk, membangun dan membina KLIA Aeropolis Land di kawasan tanah seluas 3,454.93 hektar.

Pengendali lapangan terbang itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia berkata, hak itu diberikan bagi tempoh 99 tahun bermula daripada 17 November 2022, tertakluk kepada terma dan syarat Perjanjian Pembangunan.

“Syarikat mempunyai perjanjian susulan dengan kerajaan bagi pembangunan dan operasi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bagi perjanjian operasi antara kerajaan, MAHB dan Malaysia Airports (Sepang) Sdn Bhd (MA Sepang) bertarikh 12 Februari 2009, bagi tempoh 25 tahun sehingga 11 Februari 2034.

“Perjanjian lain adalah Perjanjian Pajakan antara Pesuruhjaya Tanah Persekutuan dan MA Sepang bertarikh 12 Februari 2009 bagi tempoh 25 tahun sehingg 11 Februari 2034,” katanya.

MAHB berkata, keputusan itu adalah sejajar dengan objektif nasional untuk memangkinkan pembangunan ekonomi menerusi KLIA, selari dengan lapangan terbang lain di negara-negara maju.

“Berdasarkan libat urus dengan pelbagai pelabur dan perniagaan berpotensi, syarikat mengakui akan cabaran yang dihadapi oleh pelabur dan perniagaan ini untuk mendapatkan pulangan pelaburan yang memuaskan berikutan tempoh berbaki pajakan tanah yang pendek.

“Sehubungan itu, syarikat mengadakan libat urus dengan kerajaan untuk menyusun terma yang lebih baik bagi meningkatkan pelaburan domestik dan juga pelaburan langsung asing,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon