B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Sun Bus Tech labur RM80 juta bina kilang pengeluaran badan bas di Senai

Sun Bus Tech labur RM80 juta bina kilang pengeluaran badan bas di Senai

24 Nov 2022

Sun Bus Tech Sdn Bhd yang merupakan syarikat pembuatan bas akan melabur RM80 juta bagi membina sebuah kilang pembuatan badan bas di Senai Airport City, di sini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri Johor Lee Ting Han berkata kilang tersebut dijangka mampu menghasilkan hampir 300 unit bas perdagangan termasuk bas elektrik setiap tahun untuk pasaran domestik dan serantau.

Beliau berkata pembinaan kilang yang dijangka bermula bulan ini, akan siap seawal suku ketiga tahun depan atau selewat-lewatnya pada 2024, selain mewujudkan lebih 200 peluang pekerjaan di negeri ini.
Menurutnya, syarikat dari Johor itu, mengeluarkan bas dan badan bas.

“Kerajaan negeri akan terus membantu bagi memastikan projek ini berkembang, kerana produk mereka akan dieksport ke Singapura, Thailand dan Indonesia. Jadi, kita berbangga apabila produk jenama Malaysia turut digunakan di negara-negara lain,” katanya pada sidang media selepas menyempurnakan majlis pecah tanah ibu pejabat dan fasiliti pembuatan Sun Bus Tech di Senai Airport City, di sini, hari ini.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Sun Bus Tech Shyan Phang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Wira Arham Abdul Rahman berkata pihaknya mengalu-alukan pelaburan bagi pembinaan kilang seumpama itu yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Malaysia adalah destinasi pelaburan lestari yang strategik dan ideal bagi menarik pelabur industri kenderaan elektrik (EV) untuk memasuki pasaran Asia Tenggara.

“Kami yakin Sun Bus Tech berupaya merealisasikan aspirasi negara untuk mencapai persekitaran lebih bersih dan lestari, selaras dengan prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG),” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon