Tiba masa manfaat bioekonomi lingkaran, kata MIDA - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Tiba masa manfaat bioekonomi lingkaran, kata MIDA

Tiba masa manfaat bioekonomi lingkaran, kata MIDA

26 Mei 2022

Malaysia perlu memanfaatkan bioekonomi berlingkar susulan “limpahan bahan mentahnya” mencapai 100 juta tan biomas, kata Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA).

Biomas yang berperanan sebagai sumber pemacu bioekonomi berlingkar – konsep di mana penggantungan berhubung penggunaan “modal” sumber alam semula jadi boleh diperbaharui untuk sistem pengurusan tanah, makanan, kesihatan, biodiversiti dan industri. Komponen asasnya diperoleh daripada sumber biologi boleh diperbaharui.

Ketua Pegawai Eksekutif Mida, Arham Abdul Rahman berkata, susulan banyak sumber kini semakin berkurangan, kemampuan mengoptimum dan memaksimumkan penggunaan sumber biomas bukan sahaja mewujudkan lingkaran dalam bioekonomi, malah memberi sumbangan besar kepada keseluruhan agenda lingkaran ekonomi di negara ini.

Katanya, walaupun lingkaran terbabit disandarkan kepada aspek persekitaran dan tindakan menangani iklim, pelaksanaan projek berkenaan mestilah bertonggakkan kepada tadbir urus alam sekitar dan sosial (ESG), selain kebolehlaksanaan ekonomi untuk benar-benar mampan bagi tempoh panjang.

“Ada dalam kalangan kita sendiri melihat kepada negara lain dalam membangunkan penyelesaian iklim, dengan tanpa disedari, negara lain juga melihat Malaysia sebagai destinasi baharu bagi biosumber dan lokasi meningkatkan kemampuan hadapan bioteknologi,” katanya selain menambah bahawa Malaysia menarik perhatian beberapa syarikat berasaskan bio terkemuka dari seluruh dunia.

Susulan syarikat gergasi minyak dan gas secara agresif melaksanakan peralihan tenaga, Malaysia perlu meletakkan kedudukannya sebagai destinasi berasaskan peralihan tenaga.

Malaysia mempunyai potensi menjadi pembekal terbesar hidrogen mesra alam dan bahan bakar bio lain seperti “sustainable aviation fuel” dengan memanfaatkan sumber biomas mampan.

Walaupun Malaysia mempunyai batu asas untuk berjaya, adalah penting negara ini menukar sumber tersedia kepada bahan mentah sebenar, selain mewujudkan ekosistem kondusif bagi industri berkembang maju.

Bahan mentah biomas di negara ini perlu menangani isu seperti pensijilan dan ketelusan sejajar kedudukannya bagi menguasai peluang perniagaan berpotensi dalam industri baharu ini.

Malaysia sebenarnya boleh berbangga dengan kegiatan pertanian yang menghasilkan biomas mampan dan produk sampingan lain. Negara ini juga adalah antara pengeluar utama bahan bakar fosil daripada produk plastik dan pada 2020, jualannya mencapai RM48.46 bilion dengan eksport RM13.3 bilion.

Arham berkata, Malaysia kini menumpukan kepada langkah mengeluarkan produk berasaskan bio bernilai tinggi, berbanding sekadar mengeksport bahan mentah asli atau bahan lain sejajar Aspirasi Pelaburan Kebangsaan (NIA).

“Justeru dengan menekankan penggunaan lingkaran itu akan membantu rombakan semula operasi dilaksanakan serta meningkatkan daya saing bagi rantaian nilai tempatan, selain memastikan ekonomi kalis masa hadapan,” katanya.

Mengambil kira pasaran semasa, beralih kepada lingkaran menjadi satu-satunya pilihan terbaik untuk bergerak ke hadapan dalam perniagaan.

Katanya, Mida terbuka untuk bekerjasama dengan rakan kongsi bagi menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan seterusnya bagi memanfaatkan peluang berkenaan.

Ketika ini, Mida menyelia projek Pelabuhan BioHub, di Sarawak, bersama dengan Perbadanan Kemajuan Ekonomi Sarawak (SEDC), Bintulu Port Holdings dan Port of Rotterdam, iaitu pelabuhan terbesar Eropah dan rakan konsortium lain.

Projek terbabit bertujuan membina pelabuhan laut integrasi dan komplex industri simbiosis berasaskan bio sepenuhnya, di Bintulu.

Projek itu, yang diumumkan pada penghujung 2020, kini pada peringkat perincian perancangan induk. Ia bukan sahaja mensasarkan untuk menjadi projek nukleus di rantau ini bagi pelaburan integrasi berasaskan bio, malah menjadi pemboleh kepada industri sedia ada di negeri itu memacu peralihan sasaran tenaga dan tindakan iklim dengan memanfaatkan sumber dan infrastruktur beriringan.

Selain demi manfaat ekonomi, Arham berkata, lingkaran dan bioekonomi canggih juga sejajar dengan penjagaan alam sekitar.

Ia penting dalam menangani isu pengurusan sisa, serta selaras dengan permintaan produk yang lebih mesra alam.

“Bioekonomi lingkaran adalah bidang yang patut diteliti dalam menangani isu berkenaan. Ekonomi berasaskan bio menjadi penyelesaian tuntas bagi mengatasi masalah didepani dunia menerusi perubahan iklim dan membantu pembangunan luar bandar.”

Source: Free Malaysia Today

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon