Techfast kini dikenali sebagai Fast Energy - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Techfast kini dikenali sebagai Fast Energy

Techfast kini dikenali sebagai Fast Energy

04 Ogo 2021

Syarikat pembuatan komponen Techfast Holdings Bhd (Techfast) kini dikenali sebagai Fast Energy Holdings Bhd (Fast Energy) susulan daripada langkah penjenamaan semula untuk mencerminkan strategi korporat yang baharu kumpulan tersebut.

Syarikat yang tersenarai di Pasaran ACE itu berkata kumpulan itu secara aktif berusaha untuk memperluaskan jejaknya di sektor tenaga dengan meneroka peluang dalam tenaga yang boleh diperbaharui dan langkah dilakukan baru-baru ini adalah cerminan kepada pencapaian utama penglibatannya dalam pasaran tenaga.

“Kami mahu  memanfaatkan permintaan tenaga  alternatif terutama daripada organisasi yang ingin meningkatkan prestasi Persekitaran, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) mereka menerusi peralihan kepada tenaga boleh diperbaharui,” kata Pengarah Eksekutif Kumpulan, Vincent Tan Wye Chuan.

Sebagai sebahagian daripada pelannya, Fast Energy telah menggabungkan anak syarikat milik penuhnya, Fast Solar Sdn Bhd untuk meningkatkan prospek dalam industri tenaga diperbaharui yang berkembang pesat, khususnya tenaga solar.

Kegiatan utamanya yang dimaksudkan meliputi pelaburan dalam projek solar serta reka bentuk, pembinaan, operasi dan perdagangan produk berkaitan dengan solar.

Pada bulan Mac, 2021, Fast Energy telah mempelbagaikan perniagaannya dalam perdagangan petroleum dan pengisian minyak.

Setakat ini, ia telah memperoleh beberapa kontrak untuk menghantar minyak bahan api marin kepada pelanggannya yang bernilai RM4.2 bilion.

Sementara itu, kumpulan ini dalam proses untuk melupuskan anak syarikat milik penuhnya, Techfast Precision Sdn Bhd (TPSB), berikutan permintaan produknya semakin menurun termasuk peralatan seperti skru dan nat yang tidak digunakan lagi disebabkan kepada kemajuan teknologi dalam proses pembuatan computer dan televisyen.

Pelupusan yang dicadangkan itu akan mengumpulkan hasil berjumlah RM6.1 juta tunai serta mengurangkan kos operasi kumpulan.

“Kami juga mencadangkan terbitan hak dua belian dengan waran percuma dengan hasil yang berpotensi dijana sehingga RM109.1 juta. Suntikan modal ini akan memperkukuhkan lembaran imbangan syarikat dan memberi kami fleksibiliti kewangan untuk mencatat pertumbuhan pada masa depan,” katanya.

Ketika berita ini ditulis, harga saham Fast Energy turun 0.5 sen kepada 24.5 sen di Bursa Malaysia.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon