B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Straits Energy meterai MoU dengan Baicells

Straits Energy meterai MoU dengan Baicells

16 Nov 2021

Straits Ener­gy Resources Berhad (Straits Energy) telah memeterai memorandum persefahaman dengan Baicells Technologies Co., Ltd (Baicells).

Kerjasama tersebut bertujuan untuk memacu peluang perniagaan komunikasi rangkaian tanpa wayar yang semakin berkembang bagi pelancaran 4G dan 5G serta transformasi digital industri minyak dan gas (O&G) melalui internet kebendaan (IoT) di Malaysia dan serantau.

Baicells adalah syarikat antarabangsa, menyediakan penyelesaian akses NR 4G LTE dan 5G inovatif teknikal yang menghubungkan lebih 50 negara di seluruh dunia.

Pengarah Urusan Kumpulan Straits, Datuk Seri Ron Ho Kam Choy berkata, pihaknya teruja dengan kerjasama tersebut untuk meneroka dan memanfaatkan potensi perniagaan yang besar dalam ruang pelancaran 4G dan 5G serta IoT di Malaysia dan serantau.

Menurutnya, ekonomi dan teknologi digital akan menjadi tulang belakang kepada perkembangan ekonomi negara dan Straits sedang mengge­rakkan sumber dengan pantas untuk mengembangkan arena digital yang luas ini dalam pelancaran teknologi 4G dan 5G dan juga dalam transformasi digital industri minyak dan gas.

“Melalui infrastruktur dan rangkaian perniagaan sedia ada, kami optimis bahawa syarikat boleh menyumbang kepada proses pendigitalan berterusan bagi kedua-dua sektor awam dan swasta dengan sokongan kukuh Baicells dan rakan kerjasama lain,” katanya dalam kenyataan.

Sumber: Kosmo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon