Sime Darby tubuh pasukan khas mobiliti - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Sime Darby tubuh pasukan khas mobiliti

Sime Darby tubuh pasukan khas mobiliti

16 Nov 2021

Sime Darby Bhd menubuhkan pasukan petugas khas mobiliti bagi meneroka peluang baharu sektor automotif dengan pelaburan kira-kira RM42 juta setakat ini dalam syarikat pemula niaga mobiliti.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Datuk Jeffri Salim Davidson, berkata dorongan Sime Darby ke arah mobiliti adalah ‘enjin kedua’ kepada ‘enjin pertama’ Sime Darby Motors, yang terus diperkuatkan sehingga mencapai potensi sepenuhnya.

Enjin pertama merujuk kepada perniagaan permotoran sedia ada kumpulan itu yang terus diperkukuhkan, manakala enjin kedua berkaitan dengan strategi yang menumpukan masa depan untuk memanfaatkan aliran mobiliti baharu.

“Kami sudah membangunkan strategi mobiliti sebagai sebahagian daripada usaha kami dalam merevolusikan dan mengubah bahagian permotoran kami untuk bersedia bagi sektor automotif masa depan,” katanya dalam satu kenyataan.

Jeffri berkata, pelaburan terbaharu Sime Darby sebanyak RM42 juta dalam syarikat perkongsian kenderaan SOCAR dan platform kenderaan terpakai dalam talian CARRO memperlihatkan cita-citanya untuk berkembang dalam mobiliti.

“Sejak 2018, Sime Darby bekerjasama dengan SOCAR dalam penjualan kereta baharu dan kereta terpakai, pengurusan armada dan perkhidmatan selepas jualan mudah alih, selain bekerjasama dengan CARRO sejak 2020 dalam ekosistem kereta terpakai dan pajakan kenderaan di Malaysia dan Singapura,” katanya.

Beliau juga berkata, pelaburan ini adalah penting dalam mengembangkan perniagaan melangkaui pengedar tradisional dan dalam menerima model pemilikan alternatif selain untuk memanfaatkan potensi pertumbuhan yang kukuh dalam industri perkongsian kereta di rantau ini.

“Pelaburan kami dalam syarikat pemula niaga ini adalah strategik dan simbiotik. Ia datang selepas kami menghabiskan satu atau dua tahun kebelakangan ini dalam kerjasama untuk beberapa bidang bagi melihat bagaimana kami boleh memanfaatkan kekuatan satu sama lain,” tambahnya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon