Sime Darby, TNB bekerjasama bagi mempercepatkan penggunaan EV di Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Sime Darby, TNB bekerjasama bagi mempercepatkan penggunaan EV di Malaysia

Sime Darby, TNB bekerjasama bagi mempercepatkan penggunaan EV di Malaysia

15 Dis 2021

Sime Darby Motors (SDM) Malaysia dan Tenaga Nasional Bhd (TNB) telah memformalkan memorandum persefahaman untuk meneroka pelbagai inisiatif bagi mempercepatkan penggunaan kenderaan elektrik (EV) di Malaysia.

Dalam satu kenyataan bersama semalam, kedua-dua pihak berkata inisiatif itu, antara lain, termasuk memastikan rangkaian infrastruktur pengecasan EV yang sangat cekap disediakan untuk menyokong pertumbuhan ini.

Pihak terbabit juga menyasarkan untuk melihat inisiatif yang cekap tenaga dan tenaga boleh diperbaharui yang lain bagi mengoptimumkan kos infrastruktur pengecasan EV dan untuk mengurangkan pelepasan karbon.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan Sime Darby Bhd Datuk Jeffri Salim Davidson berkata kumpulan itu mempunyai cita-cita EV yang jelas dan TNB memainkan peranan penting dalam memastikan matlamatnya dapat dicapai di Malaysia.

“Rakan kongsi seperti TNB memainkan peranan penting sebagai pemboleh dalam membantu kami mencapai sasaran portfolio produk yang lebih cekap tenaga menjelang 2025 dan menjadi peneraju bagi EV di Asia Pasifik,” katanya.

Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB Datuk Baharin Din berkata minat kumpulan itu untuk mempercepatkan e-mobiliti berpunca daripada cita-cita kumpulan untuk mewujudkan persekitaran EV yang kondusif yang menggalakkan kadar penggunaan EV yang lebih tinggi dalam kalangan orang ramai, justeru menyokong agenda jejak mobiliti rendah karbon untuk Malaysia.

“Sebagai pemacu utama peralihan tenaga negara, inisiatif ini juga membina usaha kami untuk menerajui pembangunan ekosistem yang kondusif bagi penggunaan EV yang lebih luas di Malaysia,” katanya.

Baharin menambah di bawah kerjasama itu, TNB akan menyediakan bekalan elektrik yang boleh dipercayai dan stabil kepada ekosistem pengecasan EV berdasarkan kawasan geografi terpilih yang dipersetujui bersama oleh TNB dan SDM Malaysia.

“TNB juga akan menawarkan SDM Malaysia penyelesaian yang boleh mengoptimumkan kos elektriknya dan menyokong sumber tenaga hijau dan mampan dalam mengurangkan pelepasan karbon,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon