Komarkcorp sasar menggandakan barisan pengeluaran dengan kilang pembuatan topeng baharu - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Komarkcorp sasar menggandakan barisan pengeluaran dengan kilang pembuatan topeng baharu

Komarkcorp sasar menggandakan barisan pengeluaran dengan kilang pembuatan topeng baharu

14 Dis 2021

Komarkcorp Bhd, pengeluar topeng muka terbesar di negara ini, berhasrat bagi menggandakan barisan pengeluarannya kepada 100 pada 2022.

Pakar percetakan dan pelabelan melalui anak syarikatnya, Komark Mask (M) Sdn Bhd, kini mempunyai 30 barisan pengeluaran dengan kapasiti tahunan sebanyak 360 juta keping topeng.

Pengarah Eksekutif Kumpulan Roy Ho Yew Kee berkata bahagian percetakan pada masa ini mempunyai dua aliran pendapatan, dengan perniagaan pembuatan topeng muka menyumbang untuk meningkatkan perniagaan percetakan memandangkan kos percetakan telah diterjemahkan kepada pengeluaran topeng.

“Kilang baharu kami di Meru, Klang dijadual siap pada Januari tahun depan yang mana ia akan menggandakan keseluruhan barisan pengeluaran kami kepada 60 baris.

“Kami memutuskan untuk membina kilang baharu supaya kami boleh menyasarkan pasaran eksport kami ke Indonesia, Thailand dan Vietnam, yang membolehkan kami menjimatkan kos pengangkutan,” katanya semasa lawatan media di kilang pembuatannya di Balakong, Selangor hari ini.

Bangunan seluas 60,000 kaki persegi itu akan menempatkan 70 lagi barisan pengeluaran, dengan 20 daripadanya dijadualkan dipasang dan beroperasi menjelang Januari 2022.

Sementara itu, kilang sedia ada di Balakong akan diperluaskan bagi menampung sehingga 40 mesin pembentuk topeng, dengan kapasiti bulanan sebanyak 40 juta topeng muka pakai buang.

Ho juga berkata syarikat itu tidak sabar untuk melihat perniagaan topeng berkembang kerana terdapat perubahan ketara dalam permintaan pengguna yang mana mereka lebih suka topeng berjenama atau topeng berfesyen.

“Syarikat kami akan bersaing dengan pengeluar topeng yang besar dari China atas dasar kualiti, dan kami optimis jumlah hasil kami akan terus meningkat setiap suku tahun pada tahun akan datang,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon