B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Sektor E&E dijangka jana pendapatan eksport RM495 bilion menjelang 2025 – MIDA

Sektor E&E dijangka jana pendapatan eksport RM495 bilion menjelang 2025 – MIDA

06 Dis 2022

Sektor elektrik dan elektronik (E&E) Malaysia dijangka menyumbang RM120 bilion kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara dan menjana pendapatan eksport RM495 bilion menjelang 2025 berikutan Malaysia terus menarik pelaburan berkualiti tinggi dan dijangka mengekalkan trajektori pertumbuhannya.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Penggalakan Pelaburan dan Pemudahan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Sivasuriyamoorthy Sundara Raja berkata bagi separuh pertama 2022 sektor pembuatan menarik RM43.1 bilion pelaburan.

“Antara subsektor industri pembuatan Malaysia, E&E membuktikan kekuatan dan keteguhannya dengan terus menarik jumlah pelaburan tertinggi.

“Dalam tempoh ini, industri mencatatkan sejumlah RM19.49 bilion pelaburan yang diluluskan dan kami menjangka menjana lebih 13,000 peluang pekerjaan, termasuk jawatan berkemahiran tinggi seperti pengurusan, jurutera dan juruteknik,” katanya semasa ucapan perasmian di Malaysia Forum Elektrik dan Elektronik Kebangsaan 2022 di sini hari ini.

Sivasuriyamoorthy berkata industri E&E adalah penting dalam sektor pembuatan dan berfungsi sebagai elemen penting kepada kemakmuran ekonomi negara.

“Sektor ini juga merupakan asas sebenar industri semikonduktor global, menghasilkan 13 peratus daripada semikonduktor bahagian belakang dunia pada 2021, dengan eksport menyumbang 40 peratus daripada jumlah keluaran negara.

Sivasuriyamoorthy berkata beberapa perniagaan elektronik paling berprestij dan inovatif di dunia, seperti Intel, STMicroelectronics, Infineon dan lain-lain telah meningkatkan operasi mereka di Malaysia.

“MIDA komited untuk membina rantaian bekalan elektronik yang berdaya tahan dan mampan di rantau ASEAN.

“Selain pemain industri tempatan, kami memperluaskan manfaat ekosistem pembuatan kami kepada perniagaan dan jenama global,” katanya.

Rantaian bekalan yang berdaya tahan dan mampan

Sivasuriyamoorthy berkata sehingga awal tahun ini, cabaran terbesar yang dihadapi industri semikonduktor global ialah kekurangan bekalan, terutamanya dicetuskan oleh permintaan yang melambung tinggi untuk produk pengguna elektronik, seperti komputer meja dan telefon pintar, semasa pandemik COVID-19.

Beliau berkata ketegangan perdagangan Amerika Syarikat (AS)-China juga menambah kesukaran bagi beberapa pemain semikonduktor global dan mengakibatkan gangguan rantaian bekalan global.

“Untuk mengukuhkan lagi rantaian bekalan semikonduktor, Malaysia telah menandatangani Memorandum Kerjasama (MoC) AS-Malaysia pada Mei 2022 mengenai Ketahanan Rantaian Bekalan Semikonduktor, yang bertujuan untuk menyediakan prinsip panduan untuk kedua-dua negara,” katanya.

Sivasuriyamoorthy berkata MIDA komited untuk membina rantaian bekalan elektronik yang berdaya tahan dan mampan di rantau ASEAN.

“Selain pemain industri tempatan, kami memperluaskan manfaat ekosistem pembuatan kami kepada perniagaan dan jenama global.

“Penyertaan yang semakin meningkat serta usaha penyelidikan dan pembangunan dalam pelbagai lapisan pelabur domestik dan asing kami juga akan meningkatkan rantaian nilai industri,” katanya.

Beliau berkata perniagaan boleh memanfaatkan potensi pertumbuhan sektor E&E, yang akan meningkatkan lagi ekonomi negara dengan strategi dan pengetahuan yang betul.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon