B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA, UNDP sedia lancar Peta Pelabur SDG Malaysia tahun hadapan

MIDA, UNDP sedia lancar Peta Pelabur SDG Malaysia tahun hadapan

06 Dis 2022

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP) Malaysia, Singapura dan Brunei Darussalam bakal melancarkan Peta Pelabur Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) Malaysia yang julung kali diadakan pada 2023.

MIDA berkata peta itu akan memberikan pandangan dan alat yang diperlukan oleh sektor swasta untuk meningkatkan pelaburan mereka ke arah SDG selain mengisi jurang pembiayaan yang dihadapi oleh kerajaan dalam memenuhi sasaran SDG.

“Peta Pelabur SDG akan membantu memperkenalkan peluang yang belum diterokai yang berpotensi untuk memacu pembangunan pesat,” kata Pengerusi MIDA Tan Sri Sulaiman Mahbob dalam satu kenyataan.

Ia juga akan memberi hala tuju yang jelas kepada kerajaan untuk memberi tumpuan kepada bidang baharu yang boleh mendapat manfaat daripada pelaksanaan dasar dan penyediaan sumber seperti modal insan serta inisiatif pembangunan kapasiti, katanya lagi.

Sementara itu, Setiausaha Agung PBB dan Pentadbir Bersekutu UNDP Usha Rao-Monari menjelaskan sekarang adalah masa untuk perniagaan swasta serta pelabur meletakkan taruhan mereka pada pelaburan sensitif iklim dan bukan hanya melindungi risiko iklim mereka.

“(Mereka mampu) membuat nilai perniagaan sebenar daripada produk dan perkhidmatan hijau, selain penyelesaian mitigasi dan penyesuaian iklim.

“Dengan menceburi produk dan perkhidmatan baharu yang menyumbang kepada penyelesaian iklim, perniagaan boleh memperoleh pulangan pasaran yang baik termasuk menjadi peneraju dalam industri masing-masing,” katanya.

Sehubungan itu, MIDA berkata seperti yang dilaporkan oleh Suruhanjaya Global mengenai Adaptasi pada 2019, pelaburan bernilai US$1.8 trilion (US$=RM4.40) dalam langkah penyesuaian perubahan iklim dijangka membawa pulangan sebanyak US$7.1 trilion dalam kos dielakkan dan faedah-faedah lain.

Sulaiman dan Usha berkata demikian pada ‘Dialog Sektor Swasta mengenai Peta Pelabur SDG’, bertemakan “Kelestarian Penting : Pelaburan untuk Masa Hadapan yang lebih Baik”, anjuran bersama UNDP dan MIDA di sini hari ini.

Dialog itu bertujuan untuk melibatkan diri dengan pemain industri dalam mengenal pasti peluang pelaburan baharu dengan sumbangan berpotensi kepada SDG, di samping menjana pulangan pasaran yang menarik.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon