SEB kontraktor utama kilang baharu Dutch Lady - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


SEB kontraktor utama kilang baharu Dutch Lady

SEB kontraktor utama kilang baharu Dutch Lady

08 Mac 2022

Dutch Lady Milk Industries Bhd (DLMI) melantik kontraktor tempatan, Seremban Engineering Bhd (SEB) sebagai kontraktor utama untuk membina kilang pembuatan produk tenusu halal baharunya di Techpark, Bandar Enstek, Negeri Sembilan.

Kontrak bernilai lebih RM100 juta itu merangkumi semua kerja-kerja sivil, struktur dan seni bina yang akan dikendalikan oleh SEB yang membabitkan kawasan berkeluasan kira-kira 13 hektar, kata DLMI dalam satu kenyataan.

Pengarah Urusan DLMI, Ramjeet Kaur Virik, berkata kontrak berkenaan bernilai 25 peratus daripada jumlah RM400 juta pelaburan DLMI dan hab pembuatan tenusu halal baharu itu dijangka mula beroperasi pada tahun 2024.

“Kerja-kerja pembinaan sudah bermula di hab pembuatan tenusu halal baharu ini yang bakal membolehkan proses pembuatan dilakukan secara lebih efisien, sekali gus menggandakan kapasiti pengeluaran kami.

“DLMI mengalu-alukan kerjasama dengan SEB kerana ia mewujudkan peluang berkolaborasi dengan rakan kongsi lain untuk membina hab pembuatan tenusu halal masa depan Malaysia, seterusnya mengkhasiatkan rakyat Malaysia untuk generasi akan datang,” kata Ramjeet.

DLMI, pengeluar tenusu terkemuka Malaysia, dimiliki oleh syarikat induk Belanda Royal FrieslandCampina sebanyak 51 peratus.

Ia antara syarikat tenusu terbesar di dunia dengan sejarah warisan dan kepakaran tenusu Belanda selama 150 tahun.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon