CEO pembuatan global lebih fokus pada daya tahan rantaian bekalan, transformasi teknologi - KPMG - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


CEO pembuatan global lebih fokus pada daya tahan rantaian bekalan, transformasi teknologi — KPMG

CEO pembuatan global lebih fokus pada daya tahan rantaian bekalan, transformasi teknologi — KPMG

08 Mac 2022

Eksekutif syarikat pembuatan global lebih memfokuskan pada transformasi berkembar — pendigitalan pintar dan fokus pada matlamat alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) yang didorong oleh pandemik, perubahan iklim dan geopolitik, kata KPMG.

Menurut laporan Prospek Pembuatan Global 2022 KPMG, risiko rantaian bekalan dilihat sebagai ancaman terbesar kepada pertumbuhan organisasi dan teknologi baharu diperlukan untuk membina daya tahan rantaian bekalan.

“Lebih dua pertiga (68 peratus) ketua pegawai eksekutif (CEO) menyatakan mereka menyasar untuk memastikan rantaian bekalan masing-masing berdaya tahan sekiranya berlaku gangguan global yang besar pada satu ketika di masa hadapan.

“Cara terbaik untuk mengurangkan tekanan ke atas rantaian bekalan adalah dengan memperluaskan pemantauan syarikat dengan lebih mendalam terhadap rantaian bekalan untuk menjangka perubahan sebelum ia memberi kesan yang teruk,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua Perunding Teknologi KPMG Malaysia Alvin Gan berkata keperluan untuk daya tahan memaksa syarikat untuk menjadi lebih tangkas dan membuat keputusan yang lebih baik dengan cepat.

“Pendigitalan memainkan peranan penting untuk ini,” katanya.

Laporan itu turut menyatakan daripada pandemik ini dan kewujudan ketegangan geopolitik yang berterusan, CEO syarikat pembuatan mengetahui perlunya untuk melabur dalam teknologi baharu untuk mengukuhkan daya tahan rantaian bekalan, dengan mengelak gangguan perniagaan dan mengambil kesempatan daripadanya.

KPMG berkata pengilang perlu menyesuaikan operasi mereka mengikut permintaan pada masa ini, dan mungkin  terpaksa ‘menutup, memperlengkap semula, membekalkan semula, memulakan semula’ dengan notis yang singkat.

“Ini menekankan pentingnya untuk memulakan pembuatan pintar dengan menangani rantaian bekalan yang tidak pasti dan tidak fleksibel untuk meningkatkan faktor penting antaranya seperti keselamatan, kualiti, produktiviti, kos dan penghantaran,” katanya.

Ia juga memerlukan visualisasi data, penyepaduan dengan analitik lanjutan (ramalan dan preskriptif) serta operasi simbiotik, yang semuanya ini akan meningkatkan daya tahan keseluruhan, katanya.

“Pelaburan bagi digital dan pendigitalan dalam  semua bidang berfungsi sesebuah syarikat, jika disepadukan dengan betul, berpotensi untuk meningkatkan ketangkasan dan mempercepatkan inovasi, kata KPMG.

Mengenai transformasi ESG, Gan berkata CEO global memberi lebih tumpuan kepada isu-isu sosial berbanding alam sekitar dan tadbir urus.

Berikutan isu buruh paksa yang menjejaskan syarikat Malaysia, syarikat-syarikat dijangka lebih proaktif dalam menjalankan perbincangan terbuka dan mengambil tindakan untuk meningkatkan kebajikan buruh, kata Ketua Perkhidmatan Nasihat Kemampanan KPMG Malaysia Phang Oy Cheng.

Tinjauan KPMG juga mendedahkan lebih separuh (55 peratus) CEO global menyatakan mereka akan melabur antara 1-5 peratus hasil untuk menjadi lebih mampan.

Beliau berkata meningkatkan kecekapan penggunaan tenaga industri dan keperluan mendesak untuk mengurangkan skop 3 pelepasan di seluruh rantaian bekalan adalah dua bidang tumpuan utama, seperti semua pelepasan tidak langsung, selain daripada pelepasan tidak langsung yang datang daripada penjanaan elektrik yang dibeli, stim, pemanasan dan penyejukan yang digunakan oleh syarikat.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon