B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Rundingan naik taraf ACFTA amat penting – MITI

Rundingan naik taraf ACFTA amat penting – MITI

18 Feb 2023

Penyertaan Malaysia di bawah Rundingan Menaik Taraf Perjanjian Kawasan Perdagangan Bebas Asean -China (ACFTA) amat penting untuk meningkatkan kerjasama dan usaha untuk menjadikan ACFTA inklusif, terkini dan komprehensif.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berkata, penambahan empat sektor baharu iaitu Ekonomi Digital; Perdagangan dan Pembangunan Mampan/Ekonomi Hijau; Persaingan dan Perlindungan Pengguna; dan Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana saling menguntungkan semua pihak.

Malah, katanya, ia juga menggambarkan kepentingan untuk mengekalkan persekitaran perdagangan yang kukuh, terbuka, dan telus supaya dapat mempermudahkan perdagangan dan pelaburan di rantau ini.

“Malaysia amat menyokong Rundingan Menaik Taraf Perjanjian ACFTA ini yang telah berkuat kuasa sejak Januari 2010 yang bukan sahaja tepat pada masanya tetapi juga merupakan asas penting bagi memperkukuh dan menambah baik kerjasama dan hubungan ekonomi antara ASEAN dan China,” kata kementerian itu dalam kenyataan media, hari ini.

MITI menambah, China merupakan rakan dagang yang terbesar bagi Malaysia dan negara-negara ASEAN dan Malaysia amat komited untuk mengekalkan hubungan ekonomi yang kukuh dengan negara China.

Dalam hal ini, MITI memberitahu, Malaysia yakin bahawa rundingan menaik taraf ACFTA akan memperkukuhkan lagi kerjasasama sedia ada yang rapat di peringkat dua hala dan serantau.

“Rundingan menaik taraf ini dijangka akan dimuktamadkan dalam tempoh dua tahun,” katanya.

Sumber: MalaysiaGazette

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon