RCEP mampu lonjakkan KDNK Malaysia antara 0.8-1.7 mata peratusan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


RCEP mampu lonjakkan KDNK Malaysia antara 0.8-1.7 mata peratusan

RCEP mampu lonjakkan KDNK Malaysia antara 0.8-1.7 mata peratusan

22 Jun 2021

Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) akan melonjakkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia antara 0.8 hingga 1.7 mata peratusan dan pertumbuhan eksport sebanyak 24.4 peratus dalam jangka masa sederhana dan panjang.

Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan Sosio-Ekonomi Malaysia Dewan Perdagangan dan Perindustrian Cina Bersekutu Malaysia (ACCCIM) Lee Heng Guie berkata blok perdagangan terbesar di dunia menyediakan peluang besar kepada negara ini memandangkan saiz perdagangan antara Malaysia dan negara anggota RCEP ialah 58 peratus pada tahun 2020.

Selain itu, pelaburan ASEAN yang berjumlah RM36.9 bilion merangkumi 26.5 peratus daripada jumlah pelaburan di Malaysia, katanya pada Webinar Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN 2021 hari ini.

Beliau berkata pelaburan Jepun dan China masing-masing mewakili 9.6 peratus dan 5.9 peratus daripada jumlah pelaburan di negara ini.

RCEP juga bersedia meningkatkan peluang komersial dan perkongsian strategik dalam kalangan negara-negara anggota RCEP untuk meneroka perniagaan.

“Memandangkan kira-kira 92 peratus garis tarif akan dikurangkan dalam tempoh 20 tahun, ia akan membuka akses pasaran yang lebih baik bagi rakyat Malaysia dan membantu menarik pelaburan berkualiti tinggi,” katanya.

Lee bagaimanapun menambah RCEP akan memberikan kesan bercampur-campur pada sektor ekonomi dan industri.

Sementara syarikat-syarikat telekomunikasi, perbankan, perundingan akan mendapat manfaat daripada peningkatan kerjasama, syarikat yang terbabit dalam sector makanan dan minuman, bahan kimia, getah, produk plastik, mesin dan peralatan serta elektrik dan elektronik pula akan mendapat lebih banyak permintaan.

Industri tekstil dan pakaian akan terjejas oleh pesaing kos rendah seperti Vietnam, sementara kayu dam produk kayu-kayan mungkin menghadapi persaingan dari negara-negara peserta.

Lee berkata kesan keseluruhan daripada persaingan terhadap produk kayu Malaysia masih dapat dikendalikan kerana perabot Malaysia masih diminati di pasaran Eropah dan Jepun.

Beliau menambah pada tahun 2020, Malaysia mencatatkan lebihan dagangan RM81.8 bilion dengan 14 negara anggota RCEP.

Sementara itu, Presiden Pertubuhan Industri Farmaseutikal Malaysia Billy Urudra menyarankan agar kerajaan mewujudkan kerangka peraturan yang diperakui oleh syarikat atau negara.

“Industri ini masih belum diselaraskan,” katanya sambil menambah setiap negara anggota memiliki peraturannya sendiri dan mengenakan banyak syarat seperti Thailand dan Vietnam.

Oleh itu, beliau berkata tanpa kerangka peraturan, industri penjagaan kesihatan tidak akan mendapat sebarang keuntungan daripada Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Pada masa ini, industri farmaseutikal domestik bernilai RM20 bilion.

Malaysia begitu bergantung pada import iaitu sekitar RM6 bilion hingga RM7 bilion daripada jumlah bekalan ubat-ubatan yang bernilai RM8 bilion, dan sangat penting untuk mempunyai bekalan domestik yang mencukupi bagi memenuhi keperluan terutama pada era COVID-19 masa ini, katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon