Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia akan dilaksanakan sehingga 2030 - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia akan dilaksanakan sehingga 2030

Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia akan dilaksanakan sehingga 2030

19 Feb 2021

Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia yang komprehensif  akan dilaksanakan sehingga 2030 dan menetapkan visi untuk negara menjadi peneraju serantau dalam ekonomi digital dan mencapai pembangunan sosioekonomi yang inklusif, bertanggungjawab dan mampan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata  Unit Perancang Ekonomi telah diberi mandat  untuk menggubal Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia yang mengandungi tiga objektif dasar dan dirangka untuk memenuhi visi negara dalam mencapai digitalisasi.

Katanya rangka tindakan ini mengambil kira pandangan dan input pelbagai pihak berkepentingan, termasuk rakyat, industri dan agensi kerajaan.

“Tiga objektif dasar itu ialah menggalakkan pemain industri menjadi pencipta dan pengguna model perniagaan yang inovatif, melahirkan modal insan yang berupaya untuk berdaya saing dan memupuk ekosistem bersepadu yang akan membolehkan masyarakat mengambil bahagian dalam ekonomi digital,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran MyDigital dan Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia secara maya hari ini.

Katanya enam teras strategik turut dikenal pasti  iaitu  memacu transformasi digital di sektor awam,  meningkatkan daya saing ekonomi melalui digitalisasi, membangunkan infrastruktur digital, membangunkan tenaga kerja berkemahiran digital, mewujudkan masyarakat digital yang inklusif dan mewujudkan persekitaran digital yang terjamin dan beretika.

Dalam pada itu, Mustapa berkata negara masih berhadapan dengan beberapa cabaran yang perlu ditangani segera bagi memastikan matlamat untuk mengurangkan jurang digital dapat dicapai.

“Antaranya termasuklah,  kualiti dan liputan perkhidmatan jalur lebar yang rendah, penyediaan infrastruktur digital yang belum menyeluruh dan  tenaga kerja berkemahiran digital yang masih tidak mencukupi,” katanya.

Mustapa berkata pandemik COVID-19 telah mendorong pihak kerajaan, swasta dan masyarakat, meningkatkan usaha menguasai teknologi digital.

“Kerajaan sedar betapa pentingnya diperkenalkan dasar khusus bagi memanfaatkan peluang daripada ekonomi digital,” katanya.

Pelaksanaan rangka tindakan ini dibahagikan kepada tiga fasa iaitu fasa pertama memfokuskan kepada pengukuhan asas penggunaan digital bermula tahun ini hingga tahun depan, diikuti fasa dua (2023 hingga 2025) memacu transformasi digital yang inklusif dan fasa tiga (2026 hingga 2030) akan menjadikan negara sebagai peneraju serantau dalam bidang kandungan digital dan keselamatan siber.

Sementara itu, katanya  inisiatif MY Device akan diperkenalkan untuk memastikan semua pelajar di Malaysia mendapat akses kepada peranti digital bagi tujuan pembelajaran menjelang 2025.

“Inisiatif ini akan dilaksanakan melalui kerjasama antara kerajaan, swasta dan rakyat. Data percuma akan diberikan kepada pelajar daripada kumpulan yang mudah terjejas,” katanya. Beliau berkata ini selari dengan sasaran Malaysia untuk menjadi peneraju serantau dalam ekonomi digital menjelang 2030.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon