B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Rangka kerja i-ESG sektor perkilangan dijangka siap pada 2024 – MITI

Rangka kerja i-ESG sektor perkilangan dijangka siap pada 2024 – MITI

01 Mac 2023

Rangka Kerja Kebangsaan Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus Industri (i-ESG) untuk sektor perkilangan bagi menggalakkan pelaksanaannya, dijangka siap pada 2024, kata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Menurutnya, rangka kerja hasil kerjasama MITI bersama agensi-agensinya, bermatlamat menggalakkan sektor perkilangan menggunapakai ESG dengan empat komponen utama iaitu piawaian, pembiayaan kewangan dan insentif, pembangunan kapasiti serta mekanisme pasaran (termasuk perdagangan karbon dan harga karbon).

Selain itu, MITI berkata bagi tempoh 2021 hingga September 2022, Malaysia telah mencatat pelaburan diluluskan bernilai RM4.9 bilion dalam projek Teknologi Hijau yang dijangka mewujudkan hampir 1,500 peluang pekerjaan.

“Kebanyakan pelaburan yang diluluskan adalah pelaburan bagi projek penggunaan tenaga boleh baharu (RE) dan diikuti oleh projek bagi penggunaan peralatan cekap tenaga,” katanya dalam jawapan bertulis yang dipaparkan di laman sesawang Parlimen hari ini.

Ini bagi menjawab pertanyaan Datuk Mohd Shahar Abdullah (BN-Paya Besar) mengenai perancangan kerajaan untuk menggalakkan lebih banyak pelaburan berdasarkan pembangunan mampan yang akan mewujudkan kerjaya alaf baharu bagi generasi muda.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon