B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Ekosistem E&E tempatan kukuh tarik Tesla ke Malaysia – Tengku Zafrul

Ekosistem E&E tempatan kukuh tarik Tesla ke Malaysia – Tengku Zafrul

01 Mac 2023

Kekuatan sektor elektrik dan elektronik (E&E) di negara ini telah menarik Tesla untuk memilih Malaysia, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata sektor E&E dan semikonduktor, adalah komponen penting dalam mana-mana pembuatan kenderaan elektrik (EV) dan ini membuktikan Malaysia mempunyai ekosistem yang kukuh untuk menyokong pembuatan EV.

Ditanya mengenai anggaran saiz pelaburan Tesla, Tengku Zafrul berkata ia belum dimuktamadkan.

“Ini adalah pelaburan swasta dan kami akan menunggu,” katanya kepada pemberita di luar acara siri forum automasi dan digital bertajuk “Driving Business Thru Digitalisation and Automation-The Journey Together” Malaysian Industrial Development Finance Bhd di sini hari ini.

Tengku Zafrul berkata Tesla akan menubuhkan ibu pejabat di Malaysia, memperkenalkan pusat pengalaman Tesla dan pusat servis Tesla serta mewujudkan rangkaian pengecas supernya.

Pada masa ini, pusat servis rasmi Tesla yang terdekat terletak di Singapura dan pemilik daripada program pajakan Greentech telah menghantar kenderaan mereka ke Hong Kong untuk kerja-kerja utama.

Terdahulu dalam ucapan, Tengku Zafrul berkata MITI telah memutuskan untuk mengkaji semula Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) untuk menyepadukan strategi yang komprehensif dan pelan tindakan untuk memastikan sinergi di peringkat dasar dan industri.

“Kami mahu mewujudkan ekosistem yang menyokong untuk membantu memangkin pembangunan perindustrian Malaysia pada masa depan,” katanya.

Beliau berkata selepas kajian semula, NIMP 2030 akan menjadi dokumen rujukan utama dalam melakar masa depan pembangunan perindustrian Malaysia sehingga 2030.

Menurut kaji selidik yang dijalankan secara bersama oleh Bizsphere serta Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), hanya 2.7 peratus daripada PKS melaksanakan inisiatif industri 4.0 dalam proses tertentu untuk pengeluaran mereka.

Sementara itu, sebanyak 75 peratus daripada PKS tidak mengambil sebarang tindakan walaupun sebahagian daripada mereka cuba untuk memahami dengan lebih lanjut mengenai industri 4.0.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon