Pulau Pinang tambah dana untuk pertumbuhan pemula niaga teknologi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pulau Pinang tambah dana untuk pertumbuhan pemula niaga teknologi

Pulau Pinang tambah dana untuk pertumbuhan pemula niaga teknologi

22 Feb 2022

Kerajaan negeri memperuntukkan RM1 juta lagi di bawah Dana Benih i4.0 Pulau Pinang, menjadikan jumlah itu kepada RM5 juta setakat ini bagi memperkasakan ekosistem permulaan niaga teknologi serta memupuk dan menggerakkan jenama tempatan.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata inisiatif Dana Benih i4.0 Pulau Pinang bermula pada 2018 dan selepas melancarkan tiga aliran pendanaan sebelum ini, ia telah memberi manfaat kepada 37 pemula niaga.

“Pemula niaga yang memenuhi kriteria boleh memohon pembiayaan sehingga RM100,000. Sokongan bukan kewangan seperti bimbingan, program pembinaan kapasiti dan peluang hubungan industri adalah antara faedah yang diberikan kepada penerima dana ini,” katanya semasa berucap pada majlis pelancaraan maya #4 Penstriman Dana Benih i4.0 Pulau Pinang hari ini.

Bagi melayakkan permohonan ke dalam program tersebut, pemohon mesti merupakan pemula niaga teknologi peringkat awal yang mempunyai produk yang boleh digunakan dengan daya tarikan awal yang positif, menjadi syarikat yang diperbadankan di Malaysia yang mempunyai sekurang-kurangnya 51 peratus pemilikan oleh rakyat tempatan, telah beroperasi kurang dari lima tahun dan telah mengumpulkan pendapatan tidak melebihi RM1 juta.

Skop pembiayaan merangkumi peningkatan produk, pemasaran dan penjenamaan termasuk kemudahan teknikal, produk atau reka bentuk dan kos yang berkaitan dengan harta intelek.

Chow berkata prestasi yang baik di kalangan penerima sebelum ini telah membawa kepada wawasan dan pengiktirafan yang lebih baik oleh pelabur lain di luar pembiayaan benih.

“Ini telah menanamkan keyakinan terhadap keupayaan pemula niaga tempatan, meletakkan kami di trajektori yang betul dan bagi merealisasikan matlamat untuk mempunyai Unikorn yang diperkasakan dari Pulau Pinang,” katanya.

#4 Penstriman Dana Benih i4.0 Pulau Pinang boleh dibuat mulai hari ini sehingga 22 Mac depan melalui laman web agensi negeri, Investpenang dan platform media sosialnya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon