Projek perintis E10 percepat pembinaan kilang diperakui PEMUDAH - MPC - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Projek perintis E10 percepat pembinaan kilang diperakui PEMUDAH – MPC

Projek perintis E10 percepat pembinaan kilang diperakui PEMUDAH – MPC

24 Sep 2021

Pelaksanaan projek perintis E10: Permit Pembinaan Ekspres yang berjaya mempercepatkan proses pembinaan kilang bernilai tinggi di Kulim, Kedah telah diperakui oleh Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan (PEMUDAH), kata Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC).

Ketua Pengarah MPC, Datuk Abdul Latif Abu Seman dalam satu kenyaataan berkata kejayaan pelaksanaan projek E10 dengan syarikat ASPEN Glove Sdn Bhd telah menambahbaik produktiviti pada kadar 140 peratus.

“Dalam tempoh 10 bulan, kilang siap untuk beroperasi dan ini memberi kesan penjimatan yang amat besar kepada kos yang ditanggung oleh syarikat.

“Ia juga membuka sebanyak 2,500 peluang pekerjaan baharu. Ini adalah satu penanda aras baharu lonjakan produktiviti melalui peraturan tangkas,” katanya.

Projek Perintis E10 merupakan salah satu usaha di bawah inisiatif Kedah Produktif, Kedah Digital yang dimudahcara oleh MPC melalui pendekatan peraturan tangkas.

MPC turut menggunapakai pendekatan ‘Behavioural Insights (BI)’ dalam melaksanakan inisiatif ini yang juga hasil kerjasama rapat MPC melalui Pejabat Wilayah Utara bersama Majlis Perbandaran Kulim, Kedah (MPKK) dan pihak industri.

Sementara itu, Pengerusi Bersama PEMUDAH, Datuk Dr Ir Andy Seo Kian Haw berkata projek yang dilaksanakan oleh MPKK adalah contoh amalan terbaik yang perlu diikuti oleh pihak berkuasa tempatan lain.

“Dalam usaha mempercepatkan proses pemulihan ekonomi negara, peraturan hendaklah tangkas dan responsif dalam menambahbaik persekitaran perniagaan dan meningkatkan kemudahan untuk menjalankan operasi.

“Pencapaian MPKK selaras dengan aspirasi Pemudah dalam memudahcara perniagaan. Melalui kolaborasi di antara kedua-dua pihak kerajaan dan swasta ianya sangat penting untuk memulihkan operasi industri dengan cepat, dan kejayaan projek perintis E10: Permit Pembinaan Ekspres perlu dicontohi oleh semua pihak,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon