Malaysia kekal sebagai HAB pilihan bagi pengeluar global: Azmin - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia kekal sebagai HAB pilihan bagi pengeluar global: Azmin

Malaysia kekal sebagai HAB pilihan bagi pengeluar global: Azmin

24 Sep 2021

Langkah yang diambil oleh anak syarikat Taiyo Yuden Co Ltd yang disenaraikan di Bursa Saham Tokyo, Taiyo Yuden (Sarawak) Sdn Bhd untuk mengembangkan kemudahan pembuatan kapasitor seramik pelbagai lapisannya di Kuching adalah bukti bahawa Malaysia terus menjadi hab pilihan bagi pengeluar global.

Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali(pix) berkata keputusan Taiyo Yuden untuk menyuntik pelaburan modal sebanyak RM680 juta bagi kemudahan baharunya dan akan mewujudkan 2,000 pekerjaan berkemahiran tinggi, mencerminkan keyakinan pelabur yang semakin meningkat terhadap kesediaan ekosistem perniagaan Malaysia.

Dalam satu kenyataan, beliau berkata pelaburan besar itu amat baik bagi Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA), yang bertujuan memastikan Malaysia terus berada di barisan hadapan sebagai hab global untuk pelaburan berkualiti.

Ini dapat direalisasikan melalui peningkatan kepelbagaian ekonomi, mewujudkan pekerjaan berkemahiran tinggi dan menangani ketidakseimbangan ekonomi; selaras dengan komitmen Wawasan Kemakmuran Bersama negara yang akan membolehkan Malaysia menjadi sebuah negara yang mencapai pertumbuhan ekonomi yang berterusan, adil, saksama dan inklusif.

Mohamed Azmin berkata rancangan pengembangan Taiyo Yuden itu adalah kemuncak daripada beberapa siri penglibatan aktif dan substantif yang bermula semasa Misi Perdagangan dan Pelaburan (TIM) ke Jepun pada April 2021.

Beliau berkata kemudahan syarikat yang berkeluasan 36,500 meter persegi di Kuching akan mempunyai peralatan canggih, berteknologi tinggi berserta pemuliharaan tenaga tinggi melalui penggabungan bumbung berkuasa solar.

“Ciri-ciri mesra alam ini bukan sahaja akan meningkatkan kecekapan pengeluaran tetapi juga dapat mengurangkan kesan rumah hijau yang berbahaya, sejajar dengan nilai alam sekitar, sosial dan tadbir urus korporat seperti yang digariskan dalam Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB),“ tambahnya.

Sejak tahun 1980, Jepun telah menjadi pelabur asing terbesar dari segi projek yang dilaksanakan di Malaysia, dengan jumlah pelaburan sebanyak RM91.4 bilion.

Pada tahun 2020, sejumlah 2,761 projek pembuatan dengan penyertaan Jepun telah dilaksanakan dalam industri seperti elektrik dan elektronik, bahan kimia, produk mineral bukan logam dan peralatan pengangkutan.

Bergerak ke hadapan, Mohamed Azmin berkata Malaysia yakin pelaburan langsung asing akan terus mengalir ke negara ini walaupun terdapat landskap ekonomi global yang mencabar kerana kerajaan terus melaksanakan inisiatif untuk meningkatkan persekitaran perniagaan dan keyakinan para pelabur.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon