B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Petros syarikat ketiga terbesar di Malaysia

Petros syarikat ketiga terbesar di Malaysia

03 Dis 2022

Petros berkembang menjadi syarikat minyak dan gas ketiga terbesar di Malaysia selepas Petronas dan Shell dalam ekuitinya dalam pangkalan sumber hidrokarbon.

Menurut Premier Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg dalam ruang penerokaan dan pengeluaran luar pesisir, Petros mempunyai tiga Kontrak Perkongsian Pengeluaran dan empat (4) PSC Eksplorasi Luar Pesisir.

Katanya bagi penerokaan dan pengeluaran Dalam Pesisir, Petros mempunyai hak 100 peratus seperti yang diberikan oleh Ordinan Perlombongan Minyak 1958 (OMO 1958).

“Pelan Hala Tuju Gas Petros Sarawak sememangnya merupakan pengubah permainan dan akan mengubah landskap sosioekonomi Sarawak menjelang 2030 melalui penciptaan empat hab gas – Miri, Bintulu, Samalaju dan Kuching.

“Melalui hab ini, ia akan memberi perkhidmatan kepada seluruh Sarawak serupa dengan model Hub dan Spoke – memberikan akses seluruh negeri kepada bekalan gas dan tenaga bersih yang mencukupi dan berpatutan,”katanya dalam ucapan penggulungan kementwriannya di Dun Sarawak di sini, kelmarin.

Dalam pada itu katanya yang juga Menteri Sumber Asli dan Pembangunan Bandar, Menteri Tenaga dan Kelestarian Alam Sekitar bagi tempoh terdekat, Petros akan menyampaikan dua projek sebagai sebahagian daripada Pelan Hala Tuju Gas Sarawak iaitu Projek pertama ialah Hab Miri – Loji Janakuasa 400 megawatt untuk memastikan Keselamatan Tenaga Sarawak utara.

“Kedua pula adalah Hab Samalaju, Petros akan meletakkan saluran paip gas dan bersamasama SEB, membina loji jana kuasa.

“Ini penting untuk melengkapkan Samalaju sebagai zon industri berat dan memastikan kebolehpercayaan bekalan elektrik kepada industri berat di sana.

“Projek-projek ini sahaja memerlukan pelaburan sekitar RM6.0 bilion.

Sepanjang 10 tahun, merentasi 4 hab, jumlah pelaburan yang diunjurkan ialah RM65 bilion termasuk industri nilai tambah hiliran, membolehkan akses kepada gas di luar Miri dan Bintulu ke seluruh bahagian Sarawak.

“Petros dan agensi Sarawak yang berkaitan sibuk mempromosikan peluang sedemikian kepada pelabur hiliran.

“Semasa kita bergerak dengan megatrend dunia yang pantas berubah, Sarawak telah mengambil langkah berani dengan memulakan ekonomi digital sebagai pemboleh utama untuk mempercepatkan kecekapan dan produktiviti.

“Ini membolehkan kita mempelbagaikan aktiviti ekonomi kami dan meneroka ekonomi baharu dan Inovasi dan teknologi akan memainkan peranan yang semakin penting untuk memacu pertumbuhan ekonomi yang mampan ke arah Sarawak yang makmur dan progresif,” katanya lagi.

Beliau yang juga Menteri Kewangan dan Ekonomi Baru mengakui terdapat cabaran dalam mengimbangi antara pembangunan sosioekonomi dengan kelestarian alam sekitar.

Kehidupan dan mata pencarian Sarawak dipengaruhi oleh perubahan iklim.

“Sebagai contoh, kita melihat bagaimana peristiwa cuaca ekstrem tahun ini, seperti banjir berskala besar dan kemarau berpanjangan di beberapa negara telah menyebabkan kerosakan yang teruk kepada ekonomi mereka dan juga di seluruh dunia.

“Oleh itu, GPS memberi penekanan yang sewajarnya untuk membangunkan ekonomi hijau.

“Kita bermula lebih awal dengan pembangunan tenaga boleh diperbaharui seperti tenaga hidro – kami akan memastikan kami mengekalkan campuran penjanaan tenaga kami sebanyak 60 peratus daripada tenaga boleh diperbaharui,” jelasnya lagi.

Sumber: Sarawak Voice

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon