Petronas Gas bekal stim kepada syarikat Jepun - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Petronas Gas bekal stim kepada syarikat Jepun

Petronas Gas bekal stim kepada syarikat Jepun

09 Dis 2020

PETRONAS Gas Bhd (PGB) membekalkan stim kepada syarikat Jepun, Polyplastics Asia Pacific Sdn Bhd (PAP), perniagaan baharu yang diperoleh susulan perjanjian tahun lalu.

Stim dihasilkan dengan elektrik dari kemudahan penjanaan bersama 350 megawatt yang berkelas dunia dan efisien di Gebeng, Pahang. Selain Gebeng, PGB juga mempunyai kemudahan yang sama di Kerteh, Terengganu.

Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif PGB, Kamal Bahrin Ahmad, berkata anak syarikat PETRONAS itu mahu menjadi rakan kongsi penyelesaian terbaik kepada pelanggannya dan pada masa sama terus mengekalkan prestasi operasi terbaik di kesemua asetnya di seluruh negara.

“Rekod prestasi yang sangat baik dalam kebolehpercayaan bekalan kepada pelanggan sedia ada kami serta harga kami yang kompetitif menjadikan kerjasama jangka panjang ini dapat dilaksanakan,” katanya.

Pengarah Urusan PAP, Yoshimitsu Shirai, berkata pihaknya gembira menerima bekalan stim pertama daripada PGB, yang menandakan fasa baharu dalam perjalanan syarikat itu untuk melayani pelanggannya.

PAP adalah anak syarikat milik penuh syarikat Jepun, Polyplastics Limited Company dan ditubuhkan pada 1997. Syarikat itu terbabit dalam perniagaan plastik kejuruteraan dan adalah syarikat multinasional yang diperakui untuk inovasi dan nilai baharu.

Pada April 2019, PGB dan PAP mengadakan dua perjanjian jual beli jangka panjang yang berasingan, yang mana perjanjian pertama adalah untuk bekalan stim baharu, sementara yang kedua adalah untuk lanjutan bekalan elektrik sedia ada antara kedua-dua pihak.

PGB ditubuhkan pada 1983 sebagai anak syarikat milik penuh PETRONAS dan disenaraikan di pasaran utama Bursa Malaysia pada 4 September 1995.

Syarikat dimiliki 51 peratus oleh PETRONAS, sementara baki saham dimiliki oleh pelabur institusi lain dan pemegang saham runcit.

Ia adalah syarikat infrastruktur dan utiliti gas terkemuka di Malaysia dengan perniagaan teras dalam pemprosesan gas, penghantaran gas, pengkelasan semula dan utiliti.

Syarikat itu memproses gas asli yang disalurkan dari lapangan luar pesisir dan mengangkut gas yang diproses melalui rangkaian saluran paip Penggunaan Gas Semenanjung (PGU) kepada PETRONAS Group dan pelanggannya di Malaysia dan Singapura.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon