B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kerjasama Cyberview, MIDA tarik pelaburan ke Cyberjaya

Kerjasama Cyberview, MIDA tarik pelaburan ke Cyberjaya

10 Dis 2020

Cyberview Sdn Bhd (Cyberview) dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) bagi memanfaatkan keupayaan serta kekuatan masing-masing dalam pelaburan langsung domestik (DDI) dan pelaburan langsung asing (FDI).

Ketua Pegawai Eksekutif MIDA, Datuk Azman Mahmud, berkata kerjasama itu dapat menarik pelaburan berkualiti untuk ekonomi negara pasca pandemik COVID-19.

Beliau berkata, MIDA berusaha untuk tidak hanya mempromosikan pengembangan ekosistem perindustrian semata-mata, tetapi juga untuk memastikan penggunaan sepenuhnya kemudahan yang ada di negara ini.

Katanya, ini termasuk kemudahan yang tepat untuk memenuhi kehendak perniagaan, terutamanya ketika ini.

“MOU dengan Cyberview adalah langkah menuju matlamat ini. Seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2021, Malaysia berusaha untuk mendorong lebih banyak pelaburan dalam bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D), Global Trading Center dan Principal Hub.

“MIDA optimis melalui MOU ini, kami dapat memberi kemudahan kepada pelabur kami dengan lebih baik kerana Cyberjaya berpotensi menjadi lokasi yang ideal kerana infrastruktur dan sambungan yang lengkap, pelan induk bandar pintar yang komprehensif dan jarak dekat dengan kemudahan lain.

“Kami yakin bahawa ia akan menterjemahkan pelaburan yang lebih berkualiti masuk ke Malaysia, terutama dalam bidang teknologi. ” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pengarah Urusan Cyberview, Najib Ibrahim, berkata pihaknya akan bekerjasama dengan MIDA untuk menarik dan membawa pelaburan bernilai tinggi seperti perkhidmatan yang inovatif dan berasaskan teknologi.

Beliau berkata, Cyberciew juga menyasarkan dapat meningkatkan peluang pekerjaan, terutama dalam bidang yang berkaitan dengan teknologi serta mendorong pemindahan modal ke Cyberjaya dan Malaysia.

“Kami yakin MOU ini akan meningkatkan ekosistem inovatif bandar kami dengan memacu aktiviti R&D&C, dengan usaha yang difokuskan pada kelompok teknologi seperti mobiliti pintar, penjagaan kesihatan pintar dan kreatif digital.

“Namun, kami tidak sepenuhnya terhad pada ketiga-tiga bidang ini. Kawasan ini adalah sebahagian daripada rancangan induk baharu kami bagi Cyberjaya yang bertujuan untuk mewujudkan identiti unik untuk bandar pintar sebagai pilihan lokasi pelaburan teknologi,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon