PETRONAS, enam firma Korea teroka kerjasama rendah karbon - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


PETRONAS, enam firma Korea teroka kerjasama rendah karbon

PETRONAS, enam firma Korea teroka kerjasama rendah karbon

02 Ogo 2022

PETRONAS menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan enam syarikat Korea Selatan untuk menjalankan kajian konsep dan kebolehlaksanaan ke arah mewujudkan rantaian nilai penuh berkaitan dengan penyerapan, pengangkutan dan penyimpanan karbon dioksida (CO2).

Enam syarikat itu ialah Samsung Engineering Co Ltd, Samsung Heavy Industries, SK Earthon Co Ltd, SK Energy Co Ltd, GS Energy Corporation dan Lotte Chemical Co.

Dalam kenyataan hari ini, PETRONAS menjelaskan MoU itu juga akan membabitkan penilaian ke atas tapak penyimpanan CO2 yang berpotensi di Malaysia dan penerokaan kawasan lain merentas rantaian nilai penyerapan dan penyimpanan karbon (CCS), termasuk pengukuhan pengangkutan CO2 rentas sempadan.

Syarikat minyak nasional itu menjelaskan, kerjasama itu adalah sebahagian usaha perlahan-lahannya untuk membina portfolio yang mampan dengan penyelesaian inovatif bagi menghasilkan tenaga secara bertanggungjawab seterusnya menyokong peralihan kepada masa depan rendah karbon melalui kerjasama dengan rakan kongsi industri.

Ketua Pengurusan Karbon PETRONAS, Emry Hisham Yusoff, berkata kajian kebolehlaksanaan yang dilakukan melalui kerjasama ini akan mengenal pasti teknologi yang sesuai untuk CCS dan rantaian nilai pengangkutan.

“Usaha ini akan membawa PETRONAS lebih dekat ke arah mewujudkan Malaysia sebagai hab penyelesaian CCS serantau yang terkemuka,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon